Bart Somers (Open Vld), de burgemeester van Mechelen, is boos. Een 13-jarige jongen die twee maal in bijna evenveel dagen gewelddadige misdrijven pleegde, is opnieuw vrijgelaten. “De jeugdrechter laat zo’n jonge gast, die ernstige feiten pleegt, gewoon gaan”, zo klaagt Somers aan via BELGA. “Die gast heeft omkadering nodig, er moet hem opnieuw normbesef worden bijgebracht.” Somers heeft hierbij scherpe woorden voor de jeugdrechtbank, volgens de liberale burgervader ‘de zwakste schakel van de veiligheidsketen’. Juristen verwijten Somers echter van een gebrek aan kennis ter zake te hanteren.

De 13-jarige boef pleegde dinsdagvoormiddag een handtasdiefstal. Hierbij deelde hij klappen uit aan een vrouw die het slachtoffer trachtte te helpen. Even later werd hij gevat door de politie. Bij blijkt gekend te zijn bij de veiligheidsdiensten. Woensdag kwam hij voor de jeugdrechter, maar die liet hem weer vrij onder voorwaarden. Donderdag pleegde de jongeman echter alweer een overval met geweld. De politie kon hem al snel opnieuw vatten. Somers is echter niet te spreken over de handelingen van de jeugdrechter.

Somers: “Dit kan toch echt niet!”

“Ik ben al 18 jaar burgemeester en heb mij omwille van de scheiding der machten maximaal onthouden van commentaar op wat rechtbanken doen, maar dit kan toch echt niet!”, zo schrijft Somers in een persmededeling. “Onze politiediensten doen uitstekend werk en slagen er in de dader twee keer bijna onmiddellijk te vatten. Maar de jeugdrechtbank laat een jonge gast van 13 jaar, die zulke ernstige feiten pleegt, gewoon gaan. Dat krijg ik niet uitgelegd aan de slachtoffers.”

De liberaal vindt het oordeel van de jeugdrechter zelfs onverantwoord. “Hem gewoon laten lopen is onverantwoord, de feiten tonen dit glashelder aan”, vindt Somers nog. Hij denkt hierbij tevens aan het lot van de jeugddelinquent zelf. “Zo wordt hij een vogel voor de kat en zal het van kwaad naar erger met hem gaan. Die gast heeft omkadering nodig, begeleiding en er moet hem opnieuw normbesef worden bijgebracht, het inzicht dat zijn criminele daden totaal onaanvaardbaar zijn.” 

Somers’ kritiek wordt weerlegd door juristen en jeugdrechtbank

Professor rechten Jogchum Vrielink (Université Saint-Louis – Bruxelles) denkt daar echter anders over. Op Twitter haalt de jurist sarcastisch uit naar het betoog van Somers. “Dus. Het is de Vlaamse overheid die beslist hoeveel plaatsen er zijn en of iemand geplaatst kan worden. Er was geen plaats”, aldus Vrielink. “Oh, en [trouwens:] onder de 14 mogen ze in beginsel niet *gesloten* geplaatst worden. Maar het is de schuld van de jeugdrechter. Oké dan.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ook bij de jeugdrechtbank zelf aanvaarden ze Somers’ kritiek niet. “Anders dan gesuggereerd, werd er door de jeugdrechter wel degelijk overwogen om de nodige maatregelen te nemen”, zo citeert BELGA Theo Byl, afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Mechelen. “Een plaatsing in een gesloten instelling is voor een 13-jarige wettelijk niet mogelijk. Enkel een plaatsing in een open instelling is mogelijk, en dat heeft de jeugdrechter ook overwogen.”