In Saoedi-Arabië zijn twee oliepompen aangevallen door drones. De Jemenitische Houthi’s – die door de Saoedische aartsrivaal Iran worden gesteund – kondigden eerder aan aanvallen uit te voeren op Saoedische installaties. Het afgelopen weekend geraakten vier schepen beschadigd in de buurt van de Straat van Hormuz in de Perzische Golf. De spanning tussen Iran en de Verenigde Staten loopt intussen op in de regio.

Volgens de Saoedische autoriteiten hebben drones op dinsdag twee oliepompstations van het Saoedische oliebedrijf Aramco aangevallen. Er zouden tegelijkertijd ook andere aanvallen op Saoedische infrastructuur hebben plaatsgevonden.

Houthi’s

De brand die daarbij uitbrak werd later op de dag onder controle gebracht. “Saudi Aramco heeft alle noodzakelijke maatregelen genomen en tijdelijk de pijpleiding gesloten om zijn toestand te evalueren”, zei de Saoedische minister van Energie Khalid al-Falih.

Eerder op dag kondigde een televisiezender van de sjiitische Houthi’s in Jemen drone-aanvallen op Saoedische infrastructuur aan. De Houthi’s – die door de Saoedische aartsrivaal Iran gesteund worden – zijn in Jemen in een oorlog met de Saoedi’s verwikkeld.

Straat van Hormuz

De pijpleidingen in kwestie werden onder meer gebouwd om de Straat van Hormuz te kunnen omzeilen. Iran kan deze zee-engte in het geval van een conflict immers gemakkelijk blokkeren, wat desastreuze gevolgen zou hebben voor de wereldwijde olietoevoer. Eerder maakten de Saoedi’s gewag van vier gesaboteerde schepen in de Perzische Golf. De Verenigde Staten vermoeden dat Iran achter de sabotage zit.

De VS stuurden onlangs een vliegdekschip, bommenwerpers en luchtafweerraketten naar de Perzische Golf. Volgens de regering van president Donald Trump (Rep.) mobiliseert Iran ‘proxy’-groepen in Irak en Syrië met het doel “Amerikaanse belangen” aan te vallen. ‘Haviken’ in de regering-Trump, zoals nationale veiligheidsadviseur John Bolton, vragen al jaren om een militaire confrontatie met Teheran.