De woordvoerder van de Roma-gemeenschap, die woensdag mee betoogde tegen de grootschalige politieacties, is nu ook aangehouden in de zaak omtrent oplichting en autodiefstal. Daarnaast werden ook twee agenten opgepakt. Zij worden ervan verdacht de zigeuners geholpen te hebben. Dinsdag werden zo’n 200 huiszoekingen uitgevoerd en meer dan 30 Roma-zigeuners opgepakt. Ze worden ervan verdacht feiten van oplichting en criminele organisatie te hebben gepleegd. 

Woensdagnamiddag verzamelde een delegatie van de Roma-gemeenschap nog in Brussel om te protesteren tegen de grootschalige politieacties van deze week. Daarbij voerden meer dan 1.200 agenten zo’n 200 huiszoekingen uit bij Roma-zigeuners. Meer dan 30 Oost-Europeanen werden aangehouden op verdenking van oplichting en lidmaatschap van een criminele organisatie. De Roma-bendes richtten zich voornamelijk op mensen die online hun wagen te koop aanboden. Na het tonen van een valse internetbetaling gingen ze dan aan de haal met de auto’s.

Roma-woordvoerder betoogde zelf mee tegen politieacties

De zigeuners voelden zich geviseerd door het Belgische gerecht en uitten hun ongenoegen met een betoging aan het Brusselse Justitiepaleis. “Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen criminelen en onschuldige mensen”, klonk het toen bij Roma-woordvoerder Rocca Petalo. Hij werd nu echter zelf aangehouden voor feiten gelinkt aan het dossier, dat bevestigt het Federale Parket via Belga.

Na een huiszoeking op het politiecommissariaat van Roux, deelgemeente van Charleroi, werden ook twee agenten aangehouden in het dossier. Zij worden ervan verdacht de zigeuners geholpen te hebben bij hun misdrijven. Zo zouden zij papieren hebben vervalst voor de Roma-bendes en hen getipt hebben over mogelijke klachten. Deze namiddag verschenen zij voor de onderzoeksrechter.

Lees ook:

Roma-gemeenschap betoogt tegen politieacties