De bank BNP Paribas Fortis heeft begin april drie rekeningen van Dries Van Langenhove opgeschort. Het zou gaan om zijn private rekening, die van zijn vennootschap en ook de rekening van zijn organisatie Schild & Vrienden. Van Langenhove betreurt de “zoveelste tegenwerking van zijn politieke campagne”. De bank laat in een reactie aan SCEPTR weten dat zij nooit een klantenrelatie zou stopzetten omwille van politieke motieven. Specifiek over de samenwerking met Van Langenhove wenst zij zich niet uit te spreken omwille van haar “discretieplicht”. 

Enkele maanden geleden kreeg Dries Van Langenhove, onafhankelijk Kamerlijsttrekker voor het Vlaams Belang in Vlaams Brabant, bericht van BNP Paribas Fortis dat zij hun samenwerking wilde stopzetten. De voortdurende hetze in de media rond zijn persoon was voor de bank aanleiding om drie van zijn rekeningen op te schorten. Dat laat Van Langenhove weten in een reactie aan SCEPTR. Het zou gaan om zijn private rekening, die van zijn vennootschap en die van de organisatie Schild & Vrienden.

Begin april werden de rekeningen effectief opgeschort. De timing van de maatregel stoot Van Langenhove nog het meest tegen de borst. “Te midden van een drukke campagne komt zo’n tegenwerking op een hoogst ongelegen moment”, laat hij weten. “Hier heb ik gewoon geen tijd voor.”

De bank laat in een reactie aan SCEPTR weten dat zij geen commentaar geeft over al dan niet bestaande klantenrelaties omwille van haar discretieplicht. “BNP Paribas Fortis telt onder haar klanten zowel politici als kandidaat-politici uit het hele politieke spectrum”, zegt een woordvoerder van de bank. “Wij zullen nooit een bestaande klantenrelatie stopzetten omwille van politieke motieven.”