De federale kiesuitslag resulteert hoogstwaarschijnlijk in een lastige federale regeringsvorming. De reden? Vlaanderen stemde duidelijk rechts. Franstalig België deed het tegenovergestelde, wat in een afgetekende overwinning voor Ecolo en de PTB resulteert. Zweeds is dood, leve Zweeds plus de sp.a, paars-groen of een andere coalitie?

De kiezer heeft de kaarten geschud en federaal liggen deze (bijzonder) lastig. Zo blijft de N-VA met 25 zetels (-8) de grootste partij. De PS (20 zetels) en het Vlaams Belang (18 zetels) nemen de overige podiumplaatsen in beslag. De zetels van de andere partijen liggen relatief dicht naast elkaar. Zo volgen Ecolo 13 (+7), CD&V 12 (-6), Open Vld 12 (-2) en PTB/PVA 12 (+10) de MR van premier Charles Michel – die 14 zetels (-6) wist te veroveren – op de voet. Sp.a 9 (-4), Groen 8 (+2), cdH 5 (-4) en DéFI (2) sluiten de rangen.

Foto: Bewerkt uit Shutterstock. Zetelverdeling Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Foto: Bewerkt uit Shutterstock door SCEPTR. Zetelverdeling Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Welke opties zijn er?

Een nieuwe Zweedse coalitie, bestaande uit N-VA, Open Vld, CD&V en MR is uitgesloten. Zo komen de Zweedse partijen 13 zetels te kort. Ook een depannage door het cdH brengt geen soelaas. Enkel wanneer men de Vlaamse socialisten (9 zetels) mee aan boord neemt, heeft de regering ‘Zweeds+’ een meerderheid. Inhoudelijk is dit evenwel geen sinecure. Zo maakte sp.a-voorzitter John Crombez onder meer van de verhoging van de pensioenen een breekpunt. Daarnaast is federaal regeren met én de N-VA én de Open Vld strategisch niet eenvoudig, gelet op de parlementaire aanwezigheid van Groen en de PVDA. Een ander nadeel? De coalitie heeft geen al te groot overschot aan zetels.

Een andere optie is paars-groen. Hoewel een regering bestaande uit PS, sp.a, Open Vld, MR, Ecolo en Groen een meerderheid heeft, betreft het een erg krappe. Daarnaast is het nog maar de vraag of de liberalen, die zich erg in hun nopjes voelden in Michel I, een coalitie gaan vormen met vier linkse partijen. Dat CD&V, N-VA en Vlaams Belang in dat geval een vrije baan krijgen helpt evenmin.

Een tripartite, bestaande uit socialisten, liberalen en christendemocraten, behoort niet tot de mogelijkheden. PS, sp.a, MR, Open Vld, CD&V en cdH komen vier zetels te kort. Een depannage door DéFi (2 zetels) is dan ook uitgesloten. Een van de weinige opties van de traditionele partijen betreft een bod op de ecologisten. Het probleem? Wie Groen zegt, zegt Ecolo en vice versa. Hoewel de ecologisten een eisenbundel zullen presenteren die voor de liberalen – en in mindere mate christendemocraten – ideologisch moeilijk te verteren valt, verschuift op die manier de macht in de coalitie met – eveneens niet onbelangrijk acht partijen – naar de groenen. Immers, mathematisch zijn CD&V, cdH en Open Vld (afzonderlijk genomen) niet nodig.

Lees meer:

Historische verkiezingen maken politieke ‘experimenten’ mogelijk