Edgar Zambrano, de vicevoorzitter van het Venezolaanse parlement en rechterhand van oppositieleider Juan Guaidó, werd woensdag opgepakt in Caracas. Agenten van de Venezolaanse inlichtingendiensten gebruikten een sleepwagen om zijn voertuig – met hem er nog in – weg te slepen.

Edgar Zambrano wed omsingeld door agenten van de Venezolaanse inlichtingendienst SEBIN toen hij zijn partijhoofdkwartier verliet. Toen hij niet wilde uitstappen werd zijn auto weggesleept. Zambrano is de vicevoorzitter van het Venezolaanse parlement, dat door de oppositie gecontroleerd wordt.

Couppoging

Het is de eerste arrestatie van een politicus door de Venezolaanse autoriteiten, sinds oppositieleider Juan Guaidó vorige week een opstand probeerde te ontketenen tegen de socialistische president Nicolás Maduro. Zambrano was vorige week dinsdag ook aanwezig bij die protesten.

Vorige week werd beslist om Zambrano en zes andere parlementsleden van hun parlementaire immuniteit te ontdoen. Het Venezolaanse hooggerechtshof heeft een strafrechtelijk onderzoek naar hen ingesteld. De parlementsleden worden beschuldigd van rebellie, samenzwering en verraad. Er wordt evenwel geen onderzoek naar Guaidó en Leopoldo López – een andere belangrijke oppositieleider – ingesteld.

VS: “Dit zal gevolgen hebben”

Guaidó beschuldigde Maduro ervan Zambrano te “ontvoeren” in een poging om het parlement op te breken. “Maar ze zullen er niet in slagen”, aldus Guaidó.

Volgens de Verenigde Staten is de “willekeurige aanhouding” van Zambrano “illegaal en onvergeeflijk”“Maduro en zijn medeplichtigen zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor de veiligheid van Zambrano. Als hij niet onmiddellijk wordt vrijgelaten, zal dit gevolgen hebben”, klinkt het.