De 9-jarige Daniel, die vorige maand dood werd teruggevonden op het domein van het asielcentrum van Broechem (Ranst), werd gekneveld met netten van een voetbaldoel. Dat blijkt uit verder onderzoek en berichtgeving van Het Nieuwsblad. Er werden reeds 5 verdachten aangehouden, allen Palestijnse asielzoekers zoals de dode Daniël, maar de onthullingen rond het net brengen twee verdachten in het bijzonder in het vizier.

Daniel El Alali werd vorige week woensdag dood aangetroffen. Na een zoektocht door de politie, in gang gezet door een verontrustend WhatsApp-berichtje – waarin het leven van Daniel werd bedreigd – vond men zijn lijk in een gracht. Hij was aan de handen en voeten gekneveld. Dat was al eerder bekend, maar nu is ook duidelijk geworden dat stukken van het net van een voetbaldoel hiervoor zijn gebruikt. De asielzoekers kunnen immers voetballen op het terrein. Het parket gaat nu na of het net afkomstig was van één van de doelen op het domein.

Moordzaak Daniel – Ranst: Het net sluit rond Fahmi en Ali

Indien dit wordt bevestigd, groeit de bewijslast tegen twee specifieke verdachten. Er werden reeds 5 verdachten opgepakt en verhoord – maar uit die verhoren kon weinig worden opgemaakt. Echter, de twee jongste verdachten werden de maandag voor Daniels verdwijning het laatst gezien met de jongen. Eén van hen, de 20-jarige Ali, zou Daniel zelfs wat kleingeld hebben aangeboden. “Om hem mee te lokken”, verdenkt Daniels moeder, Amani. Bovendien zagen ooggetuigen twee mannen trekken aan de voetbalnetten op het domein. De beschrijvingen duiden aan dat het gaat om de twee jonge verdachten.

Het duo ontkent echter elke betrokkenheid. Een van het tweetal – Fahmi – beweert zelfs dat hij minderjarig zou zijn. Dat betekent dat hij niet zou kunnen worden opgesloten en enkel kan geplaatst worden in een instelling. De speurders trekken dat verhaal echter in twijfel. “Een wetsdokter heeft een botscan uitgevoerd bij de jongen. Hij besluit dat de jongen minstens 18 en mogelijk zelfs 19 jaar is”, zo klonk het eerder deze week. En er komt een nieuwe scan om dat verhaal definitief te ontkrachten/bewijzen. Voorlopig blijven de twee aangehouden, samen met een derde verdachte.

Woensdagochtend werd Daniel begraven in Libanon, alwaar zijn vader afscheid nam van zijn zoon. De dienst kreeg grote belangstelling en een grote menigte wachtte de kist op aan de luchthaven. Na een plechtigheid werd het lichaam naar het kerkhof gebracht en – zoals de traditie er het wil – zonder kist begraven.

Lees ook:

Ranst: Moord vermoord kind asielcentrum gevolg afpersing?