De sociaaldemocratische PvdA is volgens de eerste prognoses de verrassende winnaar van de Europese Parlementsverkiezingen in Nederland. De partij van Frans Timmermans wordt de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Samen met de conservatieve FvD heeft de PvdA de grootste zetelwinst. De partij van Thierry Baudet en Derk-Jan Eppink haalt vanuit het niets drie zetels. Na de PvdA zijn de liberale VVD en de christendemocratische CDA de grootste partijen. De PVV van Geert Wilders, het linksliberale D66 en de radicaal-linkse SP krijgen zware klappen. Het gaat om erg voorlopige prognoses. De opkomst lag erg laag.

Op donderdag trokken de Nederlanders naar de stembus om te stemmen voor het Europees Parlement. Hoewel de officiële uitslag pas zondagavond wordt vrijgegeven – Brussel vreest immers dat de Nederlandse uitslag die van andere lidstaten zou kunnen beïnvloeden – werden er toch twee schattingen georganiseerd. Het gaat om een exitpoll van Ipsos – in opdracht van de NOS – en een stemmentelling georganiseerd door GeenPeil, een project van GeenStijl.

PvdA verrassende winnaar

De sociaaldemocratische Partij van de Arbeid (PvdA) lijkt in elk geval op een grote overwinning af te stevenen en wordt de grootste partij. Volgens Ipsos haalt de partij van vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vijf zetels, volgens GeenPeil zes. Dat is een stijging van respectievelijk twee of drie zetels. De winst is des te opmerkelijker omdat de partij de afgelopen jaren enorme klappen kreeg.

“Er is in Nederland een meerderheid die wil dat de Europese Unie een rol blijft spelen om problemen op te pakken. Het is onze taak om heel Nederland ervan te overtuigen dat we een hervormde Europese Unie echt nodig hebben”, reageert een verheugde Timmermans.

FvD springt van nul naar drie zetels

De andere grote winnaar is het conservatieve Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet, met als lijsttrekker Derk-Jan Eppink. De partij komt volgens zowel Ipsos als GeenPeil vanuit het niets uit op drie zetels. “We zijn de grootste winnaar in het aantal zetels, we gaan van nul naar drie. Dat is een goed resultaat”, reageert Eppink. We gaan een levendig netwerk bouwen van eurosceptische partijen”, klinkt het bij Baudet.

Ook de liberale VVD van premier Mark Rutte gaat er licht op vooruit en wint volgens beide prognoses een zetel. De liberalen gaan zo van drie naar vier zetels in het Europees Parlement. De christendemocratische CDA lijkt dan weer een zetel te zullen moeten inleveren, en zakt van vijf naar vier zetels. Ook GroenLinks gaat er lichtjes op vooruit en wint een zetel, om op drie zetels uit te komen.

PVV krijgt harde klappen

De radicaal-linkse Socialistische Partij (SP), de PVV van Geert Wilders en het linksliberale EU-federalistische D66 zitten in de hoek waar de klappen vallen. D66 lijkt van vier naar twee zetels te vallen. De SP lijkt volgens Ipsos één zetel en volgens GeenPeil twee zetels te verliezen. Als de prognose van GeenPeil klopt, dan moet de SP het Europees Parlement verlaten.

Maar vooral voor de PVV is de ramp totaal. Volgens Ipsos verliest de partij drie zetels, waardoor de partij van Wilders slecht één zetel zou overhouden. Volgens GeenPeil wordt de partij helemaal weggevaagd en zou ze geen enkele zetel overhouden in het halfrond.

Bedroevend lage opkomst

Het gaat dus om erg voorlopige prognoses. Voor een definitieve uitslag is het wachten tot zondagavond. Kleine partijen als de PVV, SP, 50Plus en Partij voor de Dieren kunnen nog een zetel winnen of verliezen. Afhankelijk van hun resultaat kunnen ook de VVD en FvD nog een restzetel winnen. PvdA zou nog een restzetel kunnen verliezen als de PVV een zetel wint.

De opkomst was bedroevend laag: slechts 41,2 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders trok naar de stembus. Mogelijk ligt daar een van de verklaringen van de opmerkelijke comeback van de PvdA.