De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont (JxCat) mag zich nu toch kandidaat stellen voor de Europese Parlementsverkiezingen later deze maand. Zo besliste het Spaanse Hooggerechtshof eerder vandaag. Vorige week oordeelde het Spaanse centrale kiescollege daar nog anders over. Zowel Puigdemont als twee voormalige Catalaanse ministers waren volgens het kiescollege niet verkiesbaar omdat ze “voortvluchtig” zijn in het buitenland. Tegen het trio is immers een nationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd na een resolutie van het Catalaans Parlement die de onafhankelijkheid van Spanje uitriep.

Het Spaanse Hooggerechtshof besliste dat Carles Puigdemont (JxCat) en de twee voormalige Catalaanse ministers Clara Ponsatí en Antoni Comín “verkiesbaar” zijn voor de Europese Parlementsverkiezingen. Volgens het hof is het recht om zich kandidaat te stellen immers fundamenteel voor alle Spaanse burgers, en dus ook voor Puigdemont en co. Het hooggerechtshof voegde daar wel nog aan toe dat zij eigenlijk niet bevoegd is om zich ten gronde over de zaak uit te spreken. Een andere rechtbank in Madrid zou de beslissing nog moeten formaliseren.

Tweede opsteker voor Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging

Puigdemont kondigde al eerder aan dat hij zijn Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd wil verder zetten in het Europees Parlement. Twee Spaanse partijen, de conservatieve Partido Popular en het rechtsliberale Ciudadanos, zagen dat evenwel niet zitten en stapten naar het Spaanse kiescollege. Die laatste besliste dat de drie Catalaanse politici niet in aanmerking konden komen voor de verkiezingen omdat ze “voortvluchtig” zijn in het buitenland. Ook een rechtbank in Madrid kwam tot hetzelfde oordeel. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft die beslissingen nu dus teruggedraaid.

De beslissing is andermaal een opsteker voor de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. In de verkiezingen van vorige week wonnen de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen – Catalaans Republikeins Links en JxCat – nog 22 van de 48 Catalaanse zetels. Dat zijn er vijf meer dan bij de vorige verkiezingen.