Laurette Onkelinx, veteraan-politica bij de PS en momenteel bezig aan de Brusselse formatie, is “zwaar gechoqueerd”. Dat liet ze horen voor de camera’s van RTL-TVI over de visite van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bij koning Filip. Die kon als eerste VB-politicus ooit op de koffie op het koninklijk paleis. Al was het een kort gesprek van 20 minuten.

“Ik ben zwaar gechoqueerd”, zo sakkerde Onkelinx via RTL-TVI. “Alle Franstalige partijen, maar ook de democratische Vlaamse partijen behalve de N-VA hadden al gezegd dat ze het cordon willen behouden. Het Vlaams Belang is een racistische en gewelddadige partij, en desondanks ontvangt de koning hen.” Niettegenstaande er sinds 2004 geen enkele veroordelingen zijn geweest omtrent die beschuldigingen, vindt Onkelinx de koninklijke invitatie betreurenswaardig.

Tom Van Grieken aangekomen op het paleis voor een eerste verkennend gesprek

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is aangekomen bij de koning: "Normaalste zaak van de wereld dat de koning de winnaar van de verkiezingen uitnodigt."Meer weten: bit.ly/2VXP1Ij

Publiée par VTM NIEUWS sur Mercredi 29 mai 2019

Onkelinx sakkert over uitnodiging Vlaams Belang omdat bijna iedereen de partij uitsluit, maar niet over PVDA

De PS-politica vindt de uitnodiging ook onnodig, want Filip I zou helemaal niet tegen een muur gestaan hebben, dit gezien “de overgrote meerderheid van de partijen de vorst moeten hebben gezegd dat ze niet met het Vlaams Belang wilden besturen”, aldus de PS-coryfee. “Dat moet hij dan vaststellen en zeggen dat hij ze niet zal ontvangen, aangezien ze geen partner kunnen zijn. Maar hij heeft een andere keuze gemaakt.” Opvallend echter: Onkelinx zei niet hetzelfde over de PVDA, ondanks dat de communisten van Peter Mertens ook al heel wat veto’s tegen zich verkregen. Ook de PVDA kon vandaag kort bij de koning aan tafel schuiven.

Uittredend premier Charles Michel (MR) riep dan weer op tot sereniteit inzake de federale formatiegesprekken. “De koning speelt zijn rol”, zo zei Michel over de visite van Vlaams Belang op het paleis. “Er is een grondwettelijke procedure (…) het behoort de koning toe de consultaties te leiden. Op dit moment is er kalmte nodig zodat het land bestuurd kan worden en we kunnen zien welk soort project we op poten kunnen zetten in de regio’s en op het federale niveau, na het democratische signaal dat de kiezers hebben gegeven.”

Veel meer dan wat formaliteiten en vriendelijkheden moeten echter van het gesprek tussen Van Grieken en de koning niet verwacht worden, al toont het misschien wel aan dat Koning Filip meer bereid is om te tonen dat hij koning is van alle Belgen – en dus ook van de rechtse Vlamingen – meer dan zijn voorgangers dat misschien waren. In ieder geval zei van Grieken voor een massa camera’s net voor zijn kort gesprek van 20 minuten dat hij “niet snapt waarom er hier zo abnormaal wordt over gedaan”, aldus de populaire Vlaams Belang-kopman. “Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, wordt uitgenodigd door het staatshoofd.”