Zondagavond werd een raket of mortier afgevuurd op de zogenaamde ‘Groene Zone’ in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De wijk huisvest onder meer de Amerikaanse ambassade. Er vielen geen slachtoffers. De laatste weken loopt de spanning tussen de VS en Iran op in de regio.

Twee weken geleden bracht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mikeo Pompeo een verrassingsbezoek aan Bagdad. Hij waarschuwde de Iraakse leiders dat zij de door Iran gesteunde milities in het land onder controle moesten houden. Volgens de Amerikanen zouden die sjiitische milities raketten in de buurt van Amerikaanse basissen plaatsen.

“Bedreig nooit meer de Verenigde Staten”

“Als Iran wil vechten, zal dat het officiële einde van Iran zijn. Bedreig nooit meer de Verenigde Staten!”, schreef de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) gisterenavond in een tweet.

De laatste weken loopt de spanning tussen Iran en de VS op in de regio. De VS stuurden onlangs een vliegdekschip, bommenwerpers en luchtafweerraketten naar de Perzische Golf. Uit bezorgdheid werden de ambassade in Irak en het consulaat in Erbil, in Iraaks Koerdistan, vorige week grotendeels ontruimd. ‘Haviken’ in de regering-Trump, zoals nationale veiligheidsadviseur John Bolton, vragen al jaren om een militaire confrontatie met Teheran.