Met veel tamtam en fierheid werd het verbazende nieuws aangekondigd vorige week: De illegalen die reeds maanden het Noordstation te Brussel vies en onveilig maakten, waren ontruimd. Dit zonder slag of stoot. De transitmigranten werden overgebracht naar daklozencentrum en geïnformeerd over vrijwillige terugkeer of de correcte asielprocedure. “Ik ben zeer blij met deze belangrijke doorbraak”, zei migratieminister Maggie De Block (Open Vld) toen. Maar enkele dagen later blijkt het probleem helemaal niet opgelost te zijn omwille van ‘een belangrijke doorbraak’, maar wel verplaatst. Dit naar het Maximiliaanpark, enkele honderden meters verderop. Bovendien vrezen handelaars in het station, die spraken met Het Nieuwsblad, dat wanneer de verkiezingen “goed en wel voorbij zullen zijn en de extra politiebewaking wordt afgebouwd, de transmigranten hun vertrouwde plek snel weer zullen innemen.”

Niveau -1 van Brussel-Noord heeft er in maanden zo proper niet bijgelegen. Er is nog een vage geur van urine, maar alle tenten, afval, slaapzakken, etensresten en dergelijke meer zijn opgeruimd en de ruimte is ontsmet met Dettol – weliswaar op kosten van de belastingbetaler. “We hebben de opdracht gekregen om alle groepjes transmigranten die nu nog in de buurt komen, weg te sturen”, vertelt de politie verder aan Het Nieuwsblad. Vragen rijzen echter over de duurzaamheid van het nieuwe beleid. Men vermoedt dat de politiepatrouilles spoedig zullen stoppen na 26 mei en bovendien zijn de meeste illegalen terug opgedoken in het Maximiliaanpark.

Maximiliaanpark aan Brussel-Noord vanavond.

Publiée par Theo Francken sur Mercredi 22 mai 2019

Ontruiming illegale transitmigranten Noordstation: “Een grote klucht is het”

“Een grote klucht is het. Wacht maar tot volgende week, als de stemmen geteld zijn”, getuigt één politieman. Een hoofdinspecteur van de Brusselse politie laat dan weer het volgende optekenen door Het Nieuwsblad. “Het is toch opvallend dat het hier maar niet opgelost geraakte. En nu, een week voor de verkiezingen, zijn alle transmigranten weg. Er was geen politie, maar sinds een week moeten we hier ineens met tien man patrouilleren. Ik zou zeggen: kom volgende week nog eens terug.”

En het illegalen-probleem is gewoonweg ergens anders terug opgedoken. In het Maximiliaanpark te Brussel is nu opnieuw geen plaats meer voor kinderen in de buurt. Het fonteintje waar kinderen met het water speelden, is getransformeerd tot een douche voor de vele illegale jongemannen uit het Midden-Oosten en Afrika die er thans opnieuw de nacht doorbrengen. “In de zandbank spelen zit er niet meer in, want sommigen doen er hun behoefte in, zo hebben de mannen van de groendienst ons gewaarschuwd”, weet een buurtbewoonster te vertellen. “We staan weer even ver als een halfjaar geleden.”

“Wij durven hier onze hond weer niet meer uit te laten. Een buurmeisje is al meer dan eens lastiggevallen”, getuigt dan weer een andere bewoonster. “Vorige zomer kwam ze eens in paniek thuis. Er hing maar één knoopje meer aan haar hemd. Ze was betast. De politie heeft de dader zelfs niet verhoord. Ik hoop dat het niet opnieuw begint deze zomer en dat het probleem van het Noordstation niet gewoon weer naar hier wordt verschoven. Want dan staan we weer even ver.”

Theo Francken: “Gebruiken van woord ‘opkuisen’? Nu mag het wel natuurlijk”

Volgens Mehdi Kassou van het ‘Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen’, dat een opvangcentrum in Haren beheert, was “het naïef [om] te geloven dat het probleem is opgelost. Het is alleen een paar honderd meter verschoven. Naar de plaats waar het allemaal begonnen is.”

Bij ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die in december is vervangen door De Block, is veel teleurstelling te horen, maar weinig verbazing. “Maximiliaanpark aan Brussel-Noord vanavond”, deelt hij droog op Facebook, begeleid door enkele foto’s van het Maximilaanpark dat bomvol illegale mannen blijkt.

Op Twitter haalt hij dan weer uit naar het taalgebruik van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten, die in de context van de ontruiming van het Noordstation vorige week het woord “opkuisen” in de mond nam. Die woordkeuze wordt nu door de N-VA-topper niet alleen neergezet als misplaatst, maar ook als schijnheilig, want het is hetzelfde woord waarvoor Francken in 2017 veel kritiek kreeg, toen hij het gebruikte als hashtag inzake een bericht over opgepakte transitmigranten in het Maximiliaanpark.