De federale politie blijkt flink onderbemand én onderbemiddeld. Een grootschalig onderzoek door Het Laatste Nieuws brengt aan het licht dat de federale ‘flikken’ zelfs niet voldoende oefenwapens hebben, waardoor men “pang, pang!” moet roepen. Heel wat agenten zouden nabij een zenuwinzinking zijn. “Desondanks blijven ze dagelijks burgers beschermen. Maar hoelang tot de rekker springt?”, vraagt HLN-journalist Jeroen Bossaert zich af.

De Persgroen-krant sprak met 25 agenten doorheen het land – van inspecteurs tot commissarissen. Aan enthousiasme voor de roeping en verantwoordelijkheid geen gebrek, maar doorheen de ondervraging wordt duidelijk hoe slecht de omstandigheden zijn waarin men het werk moet uitvoeren. Met te weinig personeel, en met te weinig middelen. “Er is al langer een tekort aan personeel bij de federale politie en dat probleem is de voorbije jaren versterkt door de terreurdreiging”, zo vertelt Willy Bruggeman, voorzitter van de Federale Politieraad. “Veel politiecapaciteit is daar naartoe moeten gaan. Een moeilijke situatie is er daardoor alleen maar lastiger op geworden.”

Eerder vorige week bleek al dat de politie in Vlaanderen circa 500 speurders tekort komt. Het tekort bij de bestuurlijke politie zou zelfs rond de 1.000 liggen. 93% van de door HLN ondervraagde agenten gaf aan dat hun dienst geen volledig ingevuld kader had. “Laatst nog zat er een agent in tranen in mijn kantoor”, aldus een leidinggevende agent. “Hij zag door de bomen het bos niet meer. Het frustreert dat je die mensen niks meer kunt geven dan een schouderklopje en de boodschap: ‘Even slikken en weer doorgaan’.”

“Het is hier soms net de Kolderbrigade”

En de brede problematiek betreft niet alleen personeelstekort. De politie moet ook werken met versleten, gebrekkig of gewoonweg geen materiaal. Computers uit het vorig decennium, GSM’s waar men niet mee op het internet kan, dienstwagens die amper starten: 70% van de ondervraagde agenten geeft aan dat zijn of haar dienst niet over degelijke voertuigen beschikt. Vooral bij de gerechtelijke politie blijkt de situatie schrijnend, daar indiceert 76% een voertuigenprobleem. “Het is hier soms net de Kolderbrigade”, klinkt het na anekdotes over gebrekkige mobiliteit.

En zelfs wat betreft tactische training en middelen zijn er problemen. “Omdat er vorig jaar een zwaar incident is gebeurd, heeft de minister beslist dat we enkel nog namaakgeweren mogen gebruiken”, zo vertelt een agent bij de federale gerechtelijke politie, verwijzend naar de maatregel die werd genomen in september nadat in april 2018 een agent per ongeluk werd neergeschoten. De politie mag thans enkel nog trainen met nepwapens. “Alleen hebben ze op sommige diensten te weinig van die oefengeweren. Gevolg? De agenten zonder wapen moeten hun vingers gebruiken en ‘pang pang’ roepen. Zoals ze vroeger ‘cowboy en indiaantje’ speelden op de speelplaats.”

(Lees verder onder de tweet.)

Geld door ramen en parallelle ‘iPolice’-systemen

En een deel van het probleem blijkt een gevolg te zijn van niet zozeer een tekort aan middelen, dan wel van verkwisting. “Er is bijvoorbeeld op federaal niveau miljoenen geïnvesteerd in een systeem dat ‘iPolice’ heet”, zo getuigt men nog in Het Laatste Nieuws. “Die applicatie zou ons in staat moeten stellen om alle info in één klik uit verschillende databanken te halen. De ontwikkeling is echter een martelgang geweest. In exact dezelfde periode hebben ze bij de lokale politie in Antwerpen bovendien een gelijkaardige applicatie ontwikkeld: Focus. Dat systeem werkt dan nog tien keer beter.”

Men voerde hierna maandenlang een discussie over wie zijn systeem zou aanpassen aan het andere. Finaal is gekozen voor dat van Antwerpen, al zal men het federaal wel ‘iPolice’ blijven noemen. “Om de miljoenen die verkwist zijn te verantwoorden”, klinkt het.

Lees ook:

Politie mag enkel nog trainen met nepwapens

Aantal seponeringen verdrievoudigd wegens personeelstekort bij politie