Aangevuurd door positieve peilingen en een gunstige wind in de media rekende Groen zichzelf al voor de verkiezingen rijk. Antwerpse kopman Kristof Calvo klonk dan ook bijzonder zegezeker ten aanzien van zijn N-VA-concurrent Jan Jambon. Zo dook er een Instagram-filmpje op waar Calvo in verklaarde dat hij Jambon ging opeten

Nu het stof is neergedaald en we de voorkeurstemmen kunnen bekijken, is duidelijk dat Groen een ‘overwinningsnederlaag’ behaalde. Jan Jambon haalde persoonlijk 187.826 stemmen. Kristof Calvo daarentegen kon in dezelfde kieskring maar op kleine fractie daarvan rekenen namelijk 39.216 voorkeurstemmen. Een kleine doorrekening maakt de cijfers voor Groen nog wat pijnlijker. Indien men afzonderlijk de stemmen van Groen in de kieskring Antwerpen voor de federale lijst optelt dan komt men pas aan 187.000 stemmen na nummer 22. Met andere woorden: Jambon is op zichzelf even sterk als de top 22 van Groen.

Groen wordt overschaduwd door N-VA op alle niveau’s

Eenzelfde beeld valt ook op Vlaams niveau waar te nemen. Daar is N-VA-voorzitter Bart De Wever, met 242.386 stemmen, stemmenkampioen. Meyrem Almaci klokt af op 50.848 voorkeursstemmen. Maken we dezelfde oefening, dan moeten bijna alle voorkeurstemmen op de lijst van Groen worden opgeteld om in de buurt van De Wever te komen. Pas op nummer 51 klokt men op een gelijk aantal af.

In Europa haalde Geert Bourgeois een knappe 343.290 stemmen. Groen-lijsttrekker Petra De Sutter moest het doen met minder en haalde er maar 143.377. Hier doet Groen het relatief beter en halen ze al een gelijk aantal stemmen na de top 5.

Lees meer:

Calvo nu al zeker van overwinning: “Ik ga Jambon opeten”