Mochten het vandaag verkiezingen zijn, dan zouden N-VA en Vlaams Belang in de kieskring Antwerpen samen zo’n 50 procent van de Vlamingen kunnen overtuigen. Uit een peiling in opdracht van de Gazet Van Antwerpen blijkt immers dat N-VA, federaal, op zo’n 35 procent van de stemmen kan rekenen. Groen (15 procent), Vlaams Belang (15 procent), CD&V (12 procent), sp.a (8,5 procent), Open Vld (8,1 procent) en PVDA (6,4 procent) volgen op ruime afstand.

De Vlaams-nationalisten van de N-VA blijven in de kieskring Antwerpen oppermachtig. Zo kunnen Bart De Wever en co op 35 procent van de stemmen rekenen, een verbetering van 1,3 procent ten opzichte van de Antwerpse provincieraadsverkiezingen van 2018. Echter, in 2014, kon de N-VA nog 39,38 procent van de Antwerpenaren overtuigen. Ook voor het Vlaams Parlement moeten de Vlaams-nationalisten met 33,7 procent van de stemmen enkele procentpunten prijsgeven volgens de peiling van de Gazet van Antwerpen.

De rechts-nationalisten van het Vlaams Belang en de ecologisten van Groen volgen op ruime afstand en bezetten met zo’n 15 procent federaal gezamenlijk de tweede plaats. Niettemin gaan zowel Groen (9,85 procent in 2014) als Vlaams Belang (7 procent in 2014) er fors op vooruit. Een andere opsteker: zowel Tom Van Grieken als Meyrem Almaci kunnen de jonge kiezer volgens de Gazet van Antwerpen verleiden. Zo is 15 procent van de Vlaams Belang-kiezers iemand die voor het eerst gaat stemmen. Bij de ecologisten gaat het om 13 procent.

Traditionele partijen verliezen veren

Naast het verlies van de N-VA, zitten vooral sp.a, Open Vld en CD&V in de hoek waar de klappen vallen. Zo halen de – ooit oppermachtige – christendemocraten bij de Vlaamse verkiezingen nog maar 11,9 procent, wat bijna neerkomt op een halvering. Federaal blijft met 12 procent de schade beperkt tot een verlies van vier procent.

Naast de christendemocraten moeten de socialisten eveneens een fors verlies incasseren. Terwijl de partij in 2014 met 11,57 nog boven de 10 procentgrens kwam, moet men nu federaal tevreden zijn met zo’n 8,5 procent. Vlaams kan de partij maar 8,3 procent van de kiezers overtuigen. Ook de liberalen, die in 2014 op 10,24 procent van de stemmen konden rekenen, verliezen. Zo zou maar 8,1 procent van de Antwerpenaren voor de federale verkiezingen het bolletje bij de Open Vld inkleuren. Vlaams blijft het verlies beperkt tot 1,4 procent.

Volgens de peiling van de Gazet van Antwerpen zou ook de radicaal-linkse PVDA enkele verkozenen naar Brussel kunnen sturen. Evenwel, met een score van 6,3 procent Vlaams en 6,4 procent federaal, is het niet vanzelfsprekend dat de partij de kiesdrempel van vijf procent zal halen.