Slecht nieuws voor de krachten ‘pro-cordon’: een meerderheid van de Vlamingen kan zich – althans volgens een peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS – niet vinden in het cordon sanitaire. Van 65 procent van de Vlamingen mag het Vlaams Belang meebesturen. Zo’n vier op de tien Vlamingen is zelfs van mening dat de partij moét meebesturen. Amper 31 procent schaart zich onvoorwaardelijk achter het cordon sanitaire.

Het ‘cordon sanitaire’ is een afspraak tussen de verschillende partijen om nooit ofte nimmer met het Vlaams Belang samen te werken. Jos Geysels, het vroegere boegbeeld van Agalev, zoals Groen toen nog heette, is er de geestelijke vader van. Enkel de N-VA was steeds principieel tegen het cordon. Niettemin heeft de partij het zelf nooit doorbroken. Hoewel na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 het er even op leek dat in gemeentes zoals Ninove of Denderleeuw het cordon zou sneuvelen, bleef het tot op de dag van vandaag in stand.

Regering met Vlaams Belang? Slechts volgens vier op tien Vlamingen een slechte zaak

Door de grote overwinning van het rechts-nationalistische Vlaams Belang werd het cordon her en der door bepaalde centrumpolitici in vraag gesteld. Ook de Vlaamse kiezer heeft problemen met het per definitie uitsluiten van de rechts-nationalisten. Zo is slechts 31 procent van de Vlamingen voor het cordon. Een regering met Vlaams Belang zou maar volgens vier op de tien Vlamingen een slechte zaak zijn. 65 procent is daarentegen van mening dat het Vlaams Belang als winnaar zou moeten mogen besturen. Vier op de tien Vlamingen is zelfs van mening dat de partij moét meebesturen.

De peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS toont evenwel significante verschillen tussen de verschillende politieke partijen. Zo staan 85 procent van de N-VA-kiezers, 57 procent van de CD&V-kiezers en 57 procent van de Open Vld-stemmers niet afkerig tegenover het opheffen van het cordon sanitaire.

Bij de linkse partijen is er minder animo voor een regering met bijvoorbeeld Tom Van Grieken. Zo geeft ‘maar’ vier op de tien sp.a-kiezers, 41 procent van de Groen-stemmers en zo’n 50 procent van de PVDA-kiezers een regering met het Vlaams Belang zijn/haar zegen.