Een IPSOS-peiling in opdracht van het Belang van Limburg voorspelt weinig goeds voor de N-VA in kieskring Limburg. Zo zouden de Vlaams-nationalisten nog maar 23 procent van de Limburgers kunnen overtuigen. De christendemocraten volgen met 22,2 procent Zuhal Demir en co op de voet. Net zoals eerder bleek uit een peiling voor heel Vlaanderen mag het rechts-nationalistische Vlaams Belang op forse winst rekenen. Zo stijgt de partij van 6,1 procent naar 14,3 procent.

Hoewel de Vlaams-nationalisten onder het lijsttrekkerschap van Demir de koppositie blijven bezetten, moeten ze volgens de peilingen heel wat terrein afstaan. Zo zouden ze nog maar 23 procent van de Limburgers kunnen overtuigen. Eerder, bij de federale verkiezingen in 2014, kon de N-VA nog op 31,4 procent van de stemmen rekenen. Het gevolg? De partij zou twee van de vijf Limburgse Kamerzetels moeten inleveren. “Deze uitslag strookt niet met mijn gevoel. Maar als deze tendens klopt, bewijst dit hoezeer de samenlevingsproblemen worden ontkend in onze provincie. Dan zouden de Limburgers weleens een beleid kunnen krijgen dat ze echt niet wensen: een roodgroen front uit Wallonië, met meer belastingen, open grenzen en minder veiligheid”, reageert lijsttrekker Demir in het Belang van Limburg.

Ook de christendemocraten staan op verlies, zij het veel minder uitgesproken. Zo zouden zo’n 22,2 procent van de Limburgers voor de partij van Wouter Beke kiezen. Eerder, in 2014, was dit nog 22,7 procent. Wel dient te worden opgemerkt dat deze peiling werd afgenomen voor de zaak-Julie Van Espen en het van de lijst verwijderen van Yasin Gül omwille van zijn betrokkenheid bij de Grijze Wolven.

Groen en Vlaams Belang grote winnaars

Zowel Groen als Vlaams Belang kunnen in Limburg op forse winst rekenen. Zo stijgen de rechts-nationalisten van 6,1 procent naar 14,3 procent. Het gevolg? Het Vlaams Belang zal naar alle waarschijnlijkheid over twee Kamerleden beschikken. Ook Groen doet het goed, al scoren de ecologisten met 10,1 procent in Limburg minder goed dan in de rest van Vlaanderen. Wel zouden ze, althans volgens de peiling van het Belang van Limburg, over één Limburgs Kamerlid kunnen beschikken.

De liberalen vertonen een zekere continuïteit in Limburg. Zo zou 11,0 procent van de Limburgers voor de Open Vld kiezen. Eerder, in 2014, was dit nog 12,4 procent. De socialisten daarentegen moeten met 14,2 procent een verlies van zo’n 3,5 procent incasseren. Concurrent op de radicaal-linkse zijde, de PVDA, zou zo’n vijf procent van de Limburgers kunnen bekoren. Dit is evenwel onvoldoende voor een Kamerzetel.

Lees meer:

Peiling: Koppositie voor N-VA, terugval voor Groen