Iets meer dan een week voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen geeft een peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS een overzicht van de (virtuele) krachtverhoudingen. Wat blijkt? N-VA blijft, met 28,1 procent, royaal aan de leiding. CD&V (17,1 procent) en Vlaams Belang (14,8 procent) zijn de eerste achtervolgers. Opmerkelijk: Groen komt met 12,1 procent pas op de vierde plaats. Een eerdere peiling van VRT NWS (14,6 procent) en een peiling in de kieskring Antwerpen van de Gazet van Antwerpen (15 procent) schetsten een beter resultaat voor Kristof Calvo en co.

De Vlaams-nationalisten van de N-VA blijven in Vlaanderen oppermachtig. Zo kunnen Bart De Wever en co op 28,1 procent van de stemmen rekenen. Wel moeten de Vlaams-nationalisten, tegenover de verkiezingen in 2014, een verlies van zo’n vier procent incasseren. Ten opzichte van de VRT-peiling van zo’n maand geleden, blijven de troepen van De Wever stabiel.

Hetzelfde valt niet te zeggen over de christendemocraten. Zo stijgen Wouter Beke en co (17,1 procent), ten opzichte van de VRT-peiling, met meer dan twee procent. Het verlies ten opzichte van 2014 bedraagt nog maar iets meer dan één procent. Die andere regeringspartij, Open Vld, heeft wederom te maken met een slechte peiling. Met 11,1 procent doen de liberalen het zowel slechter ten opzichte van de VRT-peiling (14,2 procent) als ten opzichte van de verkiezingen in 2014 (15,5 procent).

Vlaams Belang en Groen grote winnaars

Groen en Vlaams Belang zijn volgens de peiling van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS de grote winnaars. Zo zouden de rechts-nationalisten, mochten de stembussen vandaag geopend zijn, met 14,8 procent de derde partij worden. Op die manier laten ze annus horribilis 2014 (5,8 procent) en de mindere VRT-peiling (9,3 procent) achter zich.

Ook Groen kan, met 12,1 procent, nog steeds op forse winst rekenen. Echter, met het wegdeemsteren van de klimaatspijbelaars, lijken de ecologisten achteruit te boeren. Terwijl de troepen van Almaci en co in april nog op 14,6 procent werden gepeild, moeten ze nu tevreden zijn met 12,1 procent.

Hoewel de ecologisten nog steeds het leiderschap op links kunnen opeisen, is de afstand met de socialisten fors kleiner geworden. Zo kunnen John Crombez en co, volgens de VTM/HLN-peiling, 11 procent van de Vlamingen overtuigen. De radicaal-linkse PVDA is met 4,9 procent de hekkensluiter. Hoewel de marxisten in globo de kiesdrempel niet zouden halen, is het waarschijnlijk dat ze – zoals een peiling van de Gazet van Antwerpen voorspelde – in de thuisbasis van voorzitter Peter Mertens een Kamerzetel kunnen binnenhalen.

ADVERTENTIE