Uit een enquête van VTM Nieuws blijkt dat de Belgen vandaag hun voorkeur geven aan Jan Jambon (N-VA) voor het ambt van eerste minister. Vijf kandidaten werden voorgelegd aan een publiek van Vlamingen en Walen. Met 29% staat de voormalig minister van Binnenlandse Zaken ruim bovenaan. Onder hem is het minder duidelijk wie het best in de markt ligt voor het premierschap.

Een rechtstreekse verkiezing voor leidinggevende bestuursfuncties zoals een burgemeester of de eerste minister is in ons partijpolitiek stelsel geen evidentie. In de campagne voor de aankomende verkiezingen hebben niettemin verschillende partijkopstukken zich – al dan niet expliciet – kandidaat gesteld voor het premierschap. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde dat in januari al heel uitdrukkelijk aan. Die tactiek lijkt gewerkt te hebben, althans als we voortgaan op de wil van de Belgen: Zo’n 29% van een Vlaams en Waals publiek verkiest Jambon voor de post van eerste minister.

Premier Di Rupo bekoort een derde van de Walen

Onder de N-VA’er volgen Elio Di Rupo (PS) met 19% en Wouter Beke (CD&V) met 18%. Ook ontslagnemend premier Charles Michel (MR) kan nog 18% van de kiezers bekoren. Kristof Calvo (Groen) sluit de rij met 16%.

Het N-VA-kopstuk reageerde tevreden in VTM Nieuws. “Aangename cijfers, maar ik denk dat we ze zeker nodig gaan hebben om het rood-groene front tegen te houden”, klinkt het bij Jambon. Voormalig premier Di Rupo wordt vandaag tweede, maar hij schaart wel een derde van het Waalse kiespubliek achter zich. Met de Vlamingen erbij komt dat op 19%. CD&V-voorzitter Wouter Beke – naar eigen zeggen geen kandidaat voor het premierschap – krijgt de voorkeur van 18% van de kiezers en wordt daarmee derde in de peiling. Nochtans zou hij in de wandelgangen genoemd worden als de grootste kanshebber voor het premierschap. Kristof Calvo (Groen) kan met 16% de Belg het minst bekoren. Toch is hij tevreden: “Veel meer dan ik zou verwachten, maar het enige waar ik kandidaat voor ben is het groenste regeerakkoord ooit te schrijven”, klinkt het bij de groene fractieleider.