Paus Franciscus treedt doortastend op na aanhoudende kritiek op de katholieke Kerk omwille van allerlei misbruikschandalen. In een apostolische brief, dat canoniek recht zal worden, heeft de kerkleider duidelijk gemaakt dat elke soort van seksueel misbruik dat machtsmisbruik betreft vanaf nu verplicht gemeld moet worden aan de bevoegde overheid. Dit moet doofpotoperaties voorkomen en duidelijk maken dat niemand binnen de Kerk boven de wet staat, zo schrijft onder meer BBC.

Reeds in februari beloofde de paus om concrete stappen te ondernemen om misbruik tegen te gaan binnen de Kerk. Een nieuwe apostolische brief maakt nu duidelijk dat elk lid van de clerus de seculiere wet moet opvolgen en verplicht is om elk misbruik te melden aan de “bevoegde seculiere autoriteiten”, zo gebiedt de brief genaamd “Vos estis Lux Mundi” (“Gij zijt het Licht van de wereld”). Allerlei Vaticaan-watchers verwelkomen de nieuwe richtlijnen en geboden en zien het als een duidelijke stap in de goeie richting.

Alle bisdommen over heel de wereld zullen tegen juni 2020 ook systemen moeten installeren waardoor het publiek meldingen omtrent mogelijk seksueel misbruik kan maken. Deze moeten dan binnen de 90 dagen worden onderzocht. “Hoewel deze verplichting in zekere zin werd overgelaten aan het persoonlijke geweten, is er nu één algemeen geldende wetgeving”, zegt Vaticaan-communicatiehoofd Andrea Tornielli.

De nieuwe regeling komt er nadat de Heilige Kerk hevig onder vuur is komen te liggen. Volgens tal van critici waren de aanvankelijke reacties vanwege het Vaticaan op berichtgeving omtrent seksueel misbruik van kinderen binnen de Kerk te lauw. Vooral het schandaal in het Amerikaanse Pennsylvania, waar zo’n 1.000 minderjarigen zouden misbruikt zijn tijdens de afgelopen 70 jaar door 301 priesters, heeft heel wat door elkaar geschud.

Lees ook:

Paus maakt aartsbisschop Malta ‘waakhond’ tegen misbruik

Aartsbisschop De Kesel: “Zerotolerantie voor kindermisbruik in Kerk”