In Brussel krijgt de vorming van een nieuwe regering langs Vlaamse zijde al een beetje vorm, zo weet VRT NWS. Groen, de socialistische lijst one.brussels en Open Vld beginnen daar immers met regeringsonderhandelingen. “We hebben snel gezien dat we met Open Vld en one.brussels-sp.a een liefde voor Brussel delen en dat we mekaar kunnen vinden”, stelt Groen-lijsttrekker Elke Van den Brandt die eerder de verschillende partijen – exclusief Vlaams Belang – consulteerde. 

In Brussel zoeken de Nederlandstaligen en Franstaligen eerst afzonderlijk, in hun taalgroep, naar een meerderheid. Nadien voegt men de twee coalities samen tot een Brusselse regering. Zondag werd Groen, met 20,6 procent, de grootste Vlaamse partij. Het gevolg? Lijsttrekker Elke Van den Brandt kreeg het initiatief en consulteerde alle Nederlandstalige partijen exclusief het Vlaams Belang.

CD&V uit de regering, N-VA blijft in de oppositie

Vandaag raakte bekend dat Groen verdergaat met Open Vld en de socialistische lijst one.brussels. “We hebben snel gezien dat we met Open Vld en one.brussels-sp.a een liefde voor Brussel delen en dat we mekaar kunnen vinden”, stelt Elke Van den Brandt tegenover VRT NWS. De komende weken gaat ‘paars-groen’ proberen een coalitie op de been te brengen.

Over de slaagkansen van de formatie spreekt Van den Brandt zich niet uit. “De onderhandelingen moeten nog beginnen. Er is maar een akkoord als alles rond is”, klinkt het. Zijn de onderhandelingen evenwel succesvol, dan verdwijnen de christendemocraten uit het bestuur. De N-VA, nochtans met 18 procent de tweede partij, blijft in de oppositie.

Bij de Franstaligen werd de PS, met 22 procent, de grootste partij. Het gevolg? PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort onderzoeken welke meerderheid de Franstaligen op de been kunnen brengen. Van den Brandt staat naar eigen zeggen “dagelijks in contact met Ecolo” en heeft ook contact met de formateurs aan Franstalige kant. “We moeten de gesprekken daar de ruimte geven die ze verdienen”, klinkt het.