De Belgische oud-premier en leider van de liberale ALDE-fractie Guy Verhofstadt (Open Vld) was in Londen om zijn liberale bondgenoten van de Liberal Democrats te steunen in de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen. Verhofstadt hoopt naar eigen zeggen op een tweede referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Ook haalde hij uit naar “nationalisten en populisten”.

De Belgische oud-premier en leider van de liberale ALDE-fractie Guy Verhofstadt (Open Vld) was op het campagnepad in Londen. Samen met Hilde Vautmans (Open Vld) en Alicja Gescinska (Open Vld) probeert hij de campagne van de Britse Liberal Democrats te steunen. “Als er één pro-Europese partij in Groot-Brittannië is, dan zijn het wel de Lib Dems”, zei Verhofstadt. “Dat is altijd al het geval geweest.”

“Nationalisten en populisten hebben geen plaats in het moderne Groot-Brittanië”

Naar goede gewoonte haalde Verhofstadt ook uit naar het nationalisme. “De verdeeldheid zaaiende politiek van nationalisten en populisten heeft geen plaats in het moderne Groot-Brittannië”, schrijft de Belgische oud-premier op Twitter.

De ‘Lib Dems’ zijn uitgesproken pro-EU en tegenstanders van de Brexit. Zij willen een tweede referendum over het EU-lidmaatschap. Dit maal worden ze echter uitgedaagd door de Groenen en Change UK – een partij van ‘remainers’ die overliepen uit Labour en de Tories. Beide partijen ijveren net als de ‘Lib Dems’ voor een tweede referendum.

Partijleider Vince Cable pakte deze week uit met een nieuwe campagneslogan: “Bollocks to Brexit” of “Brexit naar de kloten”. “We hebben een zeer duidelijke, eenvoudige, ondubbelzinnige, eerlijke slogan, die ‘Stop Brexit’ is”, zegt Cable. “Er is een iets grovere versie, die je misschien al gezien hebt.”