Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) bezocht deze week Hongarije, alwaar hij met eerste minister Viktor Orbán (Fidesz) sprak over een mogelijke alliantie na de Europese verkiezingen. Onder meer het Vlaams Belang en het Duitse Alternative für Deutschland sloten zich al bij het EU-kritische project van Salvini aan. De populaire Italiaanse politicus wil nu ook Orbán, die zijn partij geschorst zag door haar eigen fractie, verleiden tot een samenwerking.

Salvini en Orbán brachten donderdag een bezoek aan het “migrantenhek”, in het zuiden van Hongarije op de grens met Servië. De Hongaarse eerste minister liet dat hek bouwen in 2015 te midden van de asielcrisis. De twee vinden elkaar in hun kritiek op het migratiebeleid van de Europese Unie. Orbán en zijn partij Fidesz werden omwille van die kritiek zelfs geschorst als lid van de Europese Volkspartij (EVP). Ook de Belgische CD&V maakt deel uit van die laatste.

Vooral de Hongaarse campagne tegen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (ook lid van de EVP) was een doorn in het oog van de EVP. CD&V-voorzitter Wouter Beke was voorstander van Orbáns schorsing. “Wij hebben gedaan wat moest worden gedaan, uit overtuiging dat Europa de juiste koers moet blijven volgen in het belang van de welvaart en veiligheid van onze burgers”, zei de christendemocraat nog in maart.

Niet met Europees links, wel met Salvini?

Op een gezamenlijke persconferentie met Salvini heeft Orbán duidelijk gemaakt dat migratie een breekpunt is voor de toekomst van zijn partij binnen de EVP-fractie. “Of we lid blijven van de EVP hangt af van de richting die zij uit willen na de verkiezingen”, klinkt het bij de Hongaarse eerste minister. “Als de EVP zich verbindt met Europees links, dan zal het moeilijk worden om plaats te vinden in die samenwerking.”

Een mogelijke alliantie met het EU-kritisch project van Salvini wil de Hongaarse eerste minister niet bevestigen, noch ontkennen. Dat project bestaat uit een samenwerking tussen de Lega van Salvini en andere rechtsnationalistische partijen in Europa. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken lanceerde daarvoor onlangs een manifest in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in mei. Partijen als het Vlaams Belang, Alternative für Deutschland, de Deense Volkspartij en de Finse Partij sloten zich al bij Salvini aan.