De omstandigheden rond de moord op Julie Van Espen (23) zorgen voor meer en meer onbegrip bij de oppositie. Zo eist Vlaams Belang het ontslag van Justitieminister Koen Geens (CD&V). Groen daarentegen hekelt de besparingen en de mentaliteit rond seksuele delicten. Zelfs bij regeringspartij MR klinkt er kritiek. Zo begrijpt minister van Begroting, Sophie Wilmès (MR), niet dat de verdachte niet meteen van zijn vrijheid is beroofd.

Steve B., de moordverdachte in de zaak rond de inmiddels dood aangetroffen Julie Van Espen, werd onlangs nog – in 2017 – veroordeeld voor verkrachting. Hij kreeg 4 jaar cel. De man ging echter in beroep, hetgeen nog steeds loopt, en de bevoegde correctionele rechter achtte het niet nodig om de onmiddelijke aanhouding te bevelen. .

Oppositiepartij Vlaams Belang is van mening dat Geens moet opstappen. “Jarenlang hebben we hem gewaarschuwd over de groeiende straffeloosheid in onze maatschappij”, citeert Het Laatste Nieuws Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Het is niet normaal dat iemand die veroordeeld wordt voor verkrachting in 2017 en daarvoor amper 4 jaar cel krijgt in mei 2019 vrij rondliep om te moorden. Het is al de zoveelste gevaarlijke crimineel of terrorist die veroordeeld werd, maar achteraf nieuwe gruweldaden kon plegen omdat hij niet in de cel zat – hetzij met een enkelbandje rondliep, hetzij op penitentiair verlof was, hetzij vervroegd vrijkwam, hetzij nog niet werd aangehouden”.

De verwijzing van Geens naar de scheiding der machten is volgens Van Grieken “te goedkoop en doorzichtig”. “De onderbemande en traagwerkende justitie, de lage straffen, de vele voorwaardelijke invrijheidsstellingen, het gebrek aan kordate opvolging van de handel en wandel van gevaarlijke sujetten als Steve. B. zijn wel degelijk zijn verpletterende verantwoordelijkheid. Koen Geens is niet capabel en moet ontslag nemen”, klinkt het. Kamerlid Filip Dewinter pleit zelfs onomwonden voor een herintroductie van de doodstraf, iets wat zowel door onze grondwet als het EVRM aan banden werd gelegd.

“Men neemt het probleem van seksueel misdrijven niet ernstig genoeg”

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke wijst enerzijds naar de gevoerde besparingen en anderzijds naar het mentaliteitsprobleem bij Justitie. “Deze regering heeft het departement Justitie zware besparingen opgelegd. Kaders werden niet meer aangevuld, maar hoogstens tot 90%, vaak minder. Dit betekent dat minder magistraten weer dossiers moesten afhandelen en de achterstand weer opliep”, klinkt het in een persbericht.

“Groen vraagt extra middelen maar ook een efficiëntere besteding van de middelen. In vergelijking met andere landen, krijgt de Belgische justitie minder middelen. Zowel als men kijkt naar het bedrag per inwoner (In België 40 euro per inwoner minder dan in Nederland en Duitsland) als wat betreft het % van het BNP”, stelt Van Hecke.

Naast het gebrek aan middelen is er volgens Van Hecke ook een mentaliteitsprobleem. Zo neemt men volgens de ecologist seksuele misdrijven niet ernstig genoeg. “In de meerderheid van de gevallen wordt er geen aangifte gedaan en blijft de dader ongestraft”, merkt de partij op. “Er moet een mentaliteitswijziging komen die wordt uitgedragen door de minister van Justitie en de voltallige regering. De vervolging van verkrachting met een prioriteit worden bij Justitie en politie”, aldus Van Hecke.

Pleidooi voor meer middelen is niet nieuw

Van een plafond dat instort, tot het moeten aanwenden van emmers om het binnensijpelende regenwater op te vangen; de financiële noden van Justitie zijn al een aantal jaren duidelijk. Eerder bepleitte Geens een financiële injectie in ons ondergefinancierde justitiële apparaat. “Ik ben vijf jaar lang loyaal geweest en heb gevochten voor elke millimeter. Maar ondanks de inhaalbeweging blijven de uitdagingen levensgroot”, klonk het eerder bij de minister.