In een advertentiecampagne op Facebook pleit ook Open Vld nu voor het bewaken van de Europese buitengrenzen en pushbacks. In De Zevende Dag pleitte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) enkele dagen geleden ook al voor opvangcentra buiten Europa. Daarnaast zou Open Vld de sociale zekerheid ook meer willen sluiten voor nieuwe vreemdelingen. Dat meldt De Tijd.

De verkiezingen naderen met rasse schreden en dan duiken politieke campagnes overal op. Alsmaar meer wordt daarvoor gebruik gemaakt van betalende advertentiecampagnes op Facebook, gezien het feit die makkelijk een groot publiek kunnen bereiken. Ook Open Vld lanceerde vandaag een advertentiecampagne op Facebook, en dat met een opvallende boodschap.

Verkiezingskoorts?

“We moeten de Europese buitengrenzen bewaken”, zo staat er te lezen. “In centra buiten Europa moeten asielzoekers hun aanvraag doen. Zo pakken we illegale migratie aan.” Het Australisch model met pushbacks aan de buitengrenzen, waarvoor voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maanden geleden al pleitte, is echter een brug te ver voor Open Vld. Dat benadrukt Open Vld-woordvoerder Thomas Vanwing aan SCEPTR.

Maar er zijn wel andere punten waarbij Open Vld zich aansluit bij N-VA. Vorige week legde Francken een voorstel op tafel dat de sociale zekerheid meer moet afsluiten voor nieuwe vreemdelingen. Zo zouden ze 5 jaar lang geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering en moeten ze eerst een bijdrage leveren aan het sociale zekerheidssysteem voor ze gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of kinderbijslag.

Maggie De Block en haar voorganger Theo Francken gingen de laatste maanden regelmatig publiekelijk het conflict aan met elkaar, maar nu lijken hun partij op vlak van migratie opvallend dicht bij elkaar te liggen. Of gaat het louter en alleen om verkiezingskoorts?