Tijdens verkiezingsperiodes kan je veel zien in Vlaanderen. Freya Van den Bossche – destijds nog voor SP, thans sp.a – veroorzaakte zo flink wat furore door in 2000 met opgetrokken jurk campagne te voeren. Maar dat is slappe koffie in vergelijking met wat de burgemeester van Wichelen – Kenneth Taylor (Open Vld) – deze week ondernam. Om zijn campagne als vierde Vlaams parlementskandidaat voor zijn partij in Oost-Vlaanderen kracht bij te zetten huurde hij immers een acteur in uit de populaire HBO-televisieserie ‘Game Of Thrones’ (GoT). Met name Ross Mullan, die een van de ‘white walkers’ in de tv-show speelt. “Ik heb begrepen dat zondag 26 mei een heel belangrijke dag is voor jou, omdat jij gaat voor de ‘Zetel van Vlaanderen’ voor VLD”, luidt het in de clip.

Kenneth Taylor ziet het volledig zitten. Na meer dan 9 jaar burgemeester te zijn van Wichelen, hoopt de kleinzoon van een Engelse soldaat die bleef plakken na de bevrijding, om nu ook in het Vlaamse pluche te zetelen. En daar worden geen kosten voor vermeden. Ook het inhuren van secundaire acteurs uit populaire televisieseries hoort tot het politiek arsenaal van de liberaal. Taylor contacteerde daarom Mullan, een van de acteurs die een ‘White Walker’ speelt. De ‘White Walkers’ zijn het antieke ras dat het leger van ondoden leidt in de TV-serie ‘Game Of Thrones’, afgeleid van de ‘Song of Ice and Fire’-boeken van fantasy-auteur George R. R. Martin.

Ook fan van de reeks 'Game of Thrones'? Deze laatste 'White Walker' heeft nog een boodschap voor Vlaanderen. Delen mag. #plaats4 #actie #gewoondoen #openvld #iedereenkiest www.kennethtaylor.be

Publiée par Kenneth Taylor sur Mercredi 15 mai 2019

“Hey, Kenneth Taylor van Wichelen. Weet je wie dit is? Ross Mullan!”

“Hey, Kenneth Taylor van Wichelen. Weet je wie dit is? Ross Mullan! Ik speel ‘The White Walker’ in Game of Thrones. Muhahaha!”, zo leidt Mullan zijn politieke reclamespotje in voor Taylor. “Ik heb begrepen dat zondag 26 mei een heel belangrijke dag is voor jou! Want jij gaat voor de ‘troon van Vlaanderen’ voor VLD! Veel geluk! Ik denk dat jij de beste persoon bent voor de job! Jij bent de beste persoon voor de job! Je weet het! Mensen in Vlaanderen, opgelet want, ‘Winter is coming!’, of nee, ‘Taylor is coming!’ Uargh!”.

De clip eindigt met een bewerkte foto van Taylor waarop de politicus zelf op een ‘white walker’ lijkt en een opsomming van kiesinformatie over de Open Vld’er in het lettertype van de HBO-televisieshow.

Het exploiteren van populaire televisieshows, of andere culturele fenomenen, is tegenwoordig niet meer ongewoon in Vlaanderen. Eind vorig jaar deed N-VA-voorzitter Bart De Wever zo menig wenkbrauw fronsen door ‘de baby shark te doen’, zoals de N-VA het zelf benoemde. “Onnodig op te merken dat ik geen gevoel voor ritme heb, weet ik al sinds de dansschool destijds…”, klonk het toen. Leuk detail: diezelfde De Wever poseerde nog zittend in ‘the Iron Throne’ uit GoT, die in 2014 opgesteld stond op de 78ste Boekenbeurt in Antwerp Expo.