In de weekendeditie van Le Soir was vandaag een paginagrote advertentie van Open Vld te zien. Blauwe lijsttrekkers Maggie De Block en Gwendolyn Rutten pronken er met de slogan ‘Nous sommes partantes! Vous aussi?’. In het Frans, maar gericht aan de inwoners van Vlaams-Brabant. “Bij mijn weten nog nooit gebeurd”, klonk het bij N-VA-kopstuk Theo Francken. Zij het niet dat zijn partij in dezelfde krant ook in het Frans adverteert, maar dan voor Brussel. “Een wezenlijk verschil”, volgens een andere N-VA-prominent, Sander Loones.

In de bewuste advertentie doen de liberalen drie voorstellen voor… Vlaams-Brabant. Naast een paginagrote foto van lijsttrekkers Maggie De Block en Gwendolyn Rutten worden de drie voorstellen in het Frans toegelicht. Één pagina daarvoor stoot je op een Franstalige advertentie van een andere Vlaamse partij, de N-VA. Hier geen Vlaamse of federale lijsttrekkers maar een Brusselse en een Europese: Cieltje Van Achter en Assita Kanko“Pour Bruxelles, une capitale agréable à vivre”, aldus de advertentie.

N-VA-kopstuk Theo Francken hekelde de liberale advertentie op Twitter. “Bij mijn weten nog nooit gebeurd”, klonk het bij hem. “Ons Vlaams-Brabant, Vlaams en groen”. Toch adverteert ook de N-VA wellustig in het Frans. “De boomerang der boomerangs”, volgens Groen-woordvoerder Pieterjan Desmet. Maar volgens Francken en zijn N-VA-collega Sander Loones is er een wezenlijk verschil wat betreft het doelpubliek van beide advertenties. De advertentie van Open Vld is gericht aan de (Franstalige?) Vlaams-Brabander, terwijl die van de N-VA bedoeld is voor het tweetalige Brussel. Dat zijn eveneens twee verschillende kieskringen.