Ophef in Oostenrijk nadat een geheime opname van vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) openbaar werd gemaakt. In de video uit 2017 is te zien hoe de leider van de rechts-nationalistische FPÖ zich door een vermeende Russische multimiljonair laat verleiden tot omkoping bij overheidscontracten. Aanbestedingen van lucratieve bouwcontracten zouden worden aangeboden in ruil voor het opkopen van de Oostenrijkse krant ‘Kronen Zeitung’, de grootste krant van Oostenrijk. De hele zaak zou opgezet zijn om de Oostenrijkse politicus in de val te lokken.

Het Duitse Der Spiegel en de Süddeutsche Zeitung brachten vrijdag de bewuste opname naar buiten. In de stiekem gefilmde video is een gesprek te zien tussen Oostenrijks vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ), FPÖ-fractievoorzitter Johann Gudenus en een Russische vrouw in een vakantiehuis in Ibiza. Ook verschillende Oostenrijkse ondernemers waren aanwezig. De Russische vrouw meent miljoenen van een Russische oligarch te willen investeren in Oostenrijk. De drie bespreken onder meer de toekenning van casinolicenties en contracten voor de aanleg van snelwegen. Duitse media bevestigen dat de video gemaakt is in de zomer van 2017, zo’n drie maanden voor de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. Alles wijst er evenwel op dat de hele zaak opgezet spel is en dat er geen sprake is van Russische miljoenen.

Exit Strache?

In ruil voor al die aanbestedingen zou de Russische miljonair zich inkopen in de Oostenrijkse krant ‘Kronen Zeitung’. Die zou zich op haar beurt dan positief kunnen uitlaten over Strache en zijn partij de FPÖ. De vermeende Russische miljoenen – er wordt gesproken over 250 miljoen euro – zouden bovendien geen smetteloze oorsprong hebben. “Dat geld kunnen we niet bij een bank plaatsen omdat het niet helemaal legaal is”, is te horen in de video.

Vicekanselier Strache geeft toe dat het gesprek heeft plaatsgevonden, maar hij ontkent enige vorm van voordeel te hebben ontvangen. “Er werd veel alcohol gedronken en door het Russisch was er een grote taalbarrière”, probeert de FPÖ’er de zaak nog te relativeren. Inmiddels zou kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) al aangegeven hebben dat hij de samenwerking met Strache wil stopzetten. Het is evenwel nog wachten op een formele bevestiging van dat nieuws. De Oostenrijkse oppositie vraagt alvast nieuwe verkiezingen na de zogenaamde ‘Ibiza Gate’.

De conservatieve ÖVP van Kurz en de rechts-nationalistische FPÖ van Strache vormen sinds eind 2017 de Oostenrijkse regering.

(Lees verder onder de tweet)

In een persconferentie heeft de Oostenrijkse vicekanselier inmiddels zijn ontslag aangekondigd, naar eigen zeggen om de regering te redden. Volgens Strache waren zijn uitspraken te wijten aan “typisch door alcohol veroorzaakt machogedrag” en wilde hij de “knappe Russische gastvrouw imponeren”. “Dom en onverantwoord”, erkent het FPÖ-kopstuk.