In Oostenrijk zal het dragen van een hoofddoek op basisscholen binnenkort verboden worden. Dat heeft het Oostenrijkse parlement woensdag beslist en meldt Belga. Moslimorganisaties noemen de maatregel “schaamteloos”

Nadat de conservatie ÖVP en rechtsnationalistische FPÖ in Oostenrijk een coalitie vormden na de verkiezingen eind 2017, werd meteen duidelijk dat migratie en integratie belangrijke thema’s zouden worden in het Oostenrijks beleid. Er werd een toeslag van 840 euro voor asielzoekers en er werd een grondige herziening van het vreemdelingenrecht aangekondigd. Zo wordt er bijvoorbeeld gesnoeid in de leeflonen voor migranten en zullen migranten er minder snel recht op hebben.

“Schaamteloos”

Ook om de hoofddoek en het onderdrukkende karakter is de laatste tijd veel te doen in Oostenrijk. Het parlement heeft er afgelopen woensdag beslist om het dragen van een hoofddoek in basisscholen te verbieden. Officieel gaat het om een verbod op het dragen van “ideologische of religieuze kleding” waarmee grote delen van het hoofd worden bedekt, wat in de praktijk dus betekent dat het gericht is op hoofddoeken.

Volgens een ÖVP-parlementariër gaat het om een maatregel tegen de onderdrukking van meisjes. De onderwijswoordvoerder van de FPÖ spreekt van “een signaal tegen de politieke islam”. De meeste oppositiepartijen stemden tegen het voorstel, maar werd dus alsnog goedgekeurd. Moslimorganisaties noemen de maatregel “schaamteloos”.