Ook Open Vld heeft vandaag geopperd niet te willen meewerken aan een regering onder oud-premier Elio Di Rupo (PS) zonder Vlaamse meerderheid, nadat die laatste dat maandag reeds voorstelde. “Daar gaan we niet aan meedoen“, zo liet de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) weten via Radio 1. Want, zo meent de blauwe burgervader, de kiesuitslag in Vlaanderen was “heel duidelijk”. Eerder zei ook N-VA heel manifest ‘njet’ tegen de piste van Di Rupo.

“Als Di Rupo denkt dat wij in een regering gaan met alle linkse partijen in Wallonië, en zonder Vlaamse meerderheid, dan is hij verkeerd”, aldus Tommelein. Maandag had Di Rupo – dus heel snel na kieszondag –  nog voorgesteld om een monsterregering met de PS, cdH, Open Vld, MR, CD&V, sp.a, Groen en Ecolo te vormen. Probleem echter: zelfs met al die partijen zou er geen meerderheid op Vlaams niveau zijn. Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten noemde dat al “niet wenselijk”. N-VA-voorzitter Bart De Wever had het zelfs over “onaanvaardbaar”.

Vlaams Belang blijft geïsoleerd met N-VA als enige gesprekspartner

Tegelijk blijft Open Vld ontegensprekelijk samenwerking met Vlaams Belang uitsluiten, waardoor de Vlaamse regeringsformatie voorlopig moeilijk blijft. Er is op dat niveau echter wel een ‘Zweedse meerderheid’ mogelijk. Dus als alle partijen Vlaams Belang blijven halsstarrig uitsluiten, wordt dit scenario – slechts luttele dagen na de verkiezingen – meer en meer realistisch. Dat zou dan wel een coalitie van verliezers zijn.

Die verliezers zijn echter wel van plan om de thema’s te beschouwen die de Vlaams Belang-kiezer beroert. Of tenminste, dat belooft men nu. “Een humaan, maar wel een duidelijk beleid”, zo wil Tommelein verkrijgen inzake migratie. Dat een verstrenging van het migratiebeleid moeilijk wordt met de grote linkse krachten in Wallonië, vindt Tommelein geen groot obstakel. “Ik denk dat men ook daar zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Een laks beleid zonder duidelijke beslissingen is geen oplossing voor de toekomst. Dat is geen kwestie van rechts en links, maar van verantwoordelijkheid nemen.”

Opvallend: Werkgeversorganisatie VOKA staat niet per se weigerachtig tegen een Vlaamse regering met Vlaams Belang. “Je kan de kiezer niet miskennen, het is aan het Vlaams parlement om te kijken of er een meerderheid mogelijk is”, zo zei VOKA-topman Hans Maertens ook op Radio 1 deze ochtend. “Wij gaan vanuit VOKA kijken wat er in het regeerakkoord staat, wat er goed is voor de bedrijven en voor Vlaanderen.”

Demarche Di Rupo stoort Francken: ‘Vlamingen betalen de facturen’

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken