De stembusgang in de Vlaamse faciliteitengemeenten in Vlaams-Brabant, die demografisch gedomineerd worden door Franstalige inwijkelingen, verloopt zonder discussie of problemen. Dat heeft BELGA vernomen bij de betrokken burgemeesters. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) had nochtans eerder in vijf van de zes faciliteitengemeenten in de Rand de beslissingen, omtrent het direct versturen van Franstalige oproepingsbrieven zonder aanvraag, vernietigd.

De taalwetgeving in Vlaanderen is duidelijk, en deze geldt ook voor de faciliteitengemeenten in Vlaams-Brabant. Gemeentebesturen moeten oproepingsbrieven opsturen in de Nederlandse taal. Gemeenten die faciliteiten hebben, kunnen nadien wel een Franstalig document opsturen wanneer bewoners deze aanvragen. Maar net als bij de gemeenteraadsverkiezingen beslisten Linkebeek, Wezembeek-Oppem, Drogenbos, Kraainem en Sint-Genesius-Rode de afgelopen weken opnieuw om de oproepingsbrieven aan de geregistreerde Franstaligen direct in het Frans op te sturen.

Stembusgang faciliteitengemeenten Vlaams-Brabant verloopt probleemloos

Deze gemeenten volgden de eerdere redenering van de Raad van State die stelde dat het voldoende is dat Franstaligen zo’n aanvraag één keer om de vier jaar doen. Minister Homans was het echter hiermee niet eens en de beslissingen om direct Franstalige kiesbrieven te sturen werden vernietigd.

De brieven waren evewel al verstuurd en werden vandaag – probleemloos – gebruikt om te gaan stemmen. Protest bleef overal uit. Kiezers van kieskanton Sint-Genesius-Rode, dat de zes faciliteitengemeenten omvat, kunden/konden inzake de Kamer en het Europees Parlement ofwel voor een Vlaamse ofwel voor een Brusselse lijst stemmen. Dit kan sinds het akkoord over de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.