De bondskanselier van Oostenrijk Sebastian Kurz (ÖVP) heeft gisterenavond aangekondigd dat zijn rechts-conservatieve regering met de FPÖ is gevallen. De jonge eerste minister heeft aan Oostenrijks president Alexander Van Der Bellen nieuwe verkiezingen voorgesteld. Sinds gisteren woedt er een politieke crisis in Oostenrijk nadat een geheime opname van vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) opdook. In die video is te zien hoe de rechts-nationalistische politicus zich laat verleiden tot omkoping bij de toekenning van overheidscontracten. 

Omstreeks 20.00 uur gisterenavond sprak bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) het Oostenrijkse volk toe. Na de onthullende video van zijn vicekanselier Heinz-Christian Strache en de daaropvolgende politieke crisis ziet de conservatieve premier maar één uitweg: nieuwe verkiezingen. Na 516 dagen besturen, valt de Oostenrijkse regering. Het was Strache zelf die zijn ontslag aanbood aan de regeringsleider. Hij treedt ook terug als leider van zijn partij de FPÖ.

Kurz verdedigt regeringsbeleid met FPÖ

“Genoeg is genoeg”, klonk het bij Kurz. De gelekte video van Strache bleek de druppel voor een regeringsval te zijn. Verder besturen met de socialisten van de SPÖ ziet de bondskanselier ook niet zitten. “Te veel inhoudelijke verschillen”, aldus de ÖVP’er. Ook Oostenrijks president Alexander Van Der Bellen (Groenen) vindt nieuwe verkiezingen de beste oplossing, naar eigen zeggen om het vertrouwen van het volk terug te winnen. Hij prijst ook de media die de hele zaak aan het licht brachten. “De zogenaamde vierde macht heeft zijn rol perfect uitgevoerd in deze zaak”, zegt de president.

De coalitie met FPÖ was in 2017 voor Kurz de enige manier om een regering te vormen. Dat de rechts-nationalistische en conservatieve meerderheid weerstand zou oproepen, was voor hem geen verrassing. “Ik heb veel moeten verduren en accepteren”, stelde de bondskanselier. “Maar inhoudelijk voerden we perfect uit wat we in de verkiezingscampagne beloofd hebben.”

Lees ook:

Oostenrijks vicepremier Strache onder vuur na gelekte video