In Gruitrode (Oudsbergen) is een nieuw bankfiliaal slachtoffer geworden van een plofkraak. Het gaat om een kantoor van Argenta. Er zou een omvangrijk bedrag zijn gestolen, maar allicht is de buit onbruikbaar gemaakt door de beveiligingsinkt. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Eerder deze maand werd ook een plofkraak uitgevoerd in de Argenta-bank van Retie.

Omstreeks 03u00 werden de omwonenden van de Argentabank in Oudsbergen flink opgeschrikt. Een luide knal was te horen waarna getuigen spraken over een donkere Audi die gemaskerde mannen gebruikten om weg te geraken. De politie kwam al snel ter plaatse. Men kon vaststellen dat niemand gewond geraakte. Het kantoor raakte echter aanzienlijk beschadigd.

Bankkantoor inmiddels ‘vrijgegeven’

Een omvangrijke som geld zou tevens gestolen zijn. De automaat was echter beveiligd met een ‘plofpatroon’. Hierdoor zijn de biljetten allicht besmeurd met inkt. De geldautomaat, het doel van de plofkraak, bevindt zich aan de buitenzijde, waardoor de brokstukken van de gasexplosie tot op de openbare weg te vinden zijn. De ontmijningsdienst DOVO werd opgeroepen om eventuele nieuwe explosies te verhinderen. Het gerechtelijk labo kwam evenzeer ter plaatse om belangrijk bewijs te beveiligen.

Rond 08u00 werd het kantoor vrijgegeven. De federale politie zal nu het onderzoek verderzetten terwijl de brandweer de ravage inmiddels heeft opgeruimd. Het gebouw werd dichtgemaakt met houten panelen.

Het afgelopen jaar zijn er in België en Nederland al tal van ‘plofkraken’ uitgevoerd.