De nieuwe ‘Brexit Party’ van voormalig UKIP-leider Nigel Farage stevent volgens een nieuwe peiling van The Observer af op een ruime winst bij de aankomende Europese Parlementsverkiezingen. Met 34% kan hij op meer kiezers rekenen dan de Conservatieven (11%) en Labour (21%) samen. De groeiende populariteit werd enkele weken geleden al duidelijk, maar wordt vandaag nog sterker in de verf gezet.

De ‘Brexit Party’, die zich voornamelijk situeert rond kopman Nigel Farage, kon een maand geleden nog rekenen op zo’n 15% van de Britse stemmen. Waar er toen nog een bescheiden kans bestond op een Brexit-deal vóór de Europese verkiezingen, is dit vandaag niet meer het geval. De Britten zullen op 23 mei naar de Europese stembus trekken. Dat nieuws en de aanhoudende Brexit-perikelen zullen volgens de peiling een historische afstraffing voor de twee klassieke machtspartijen betekenen. De Conservatieven en Labour moeten afrekenen met een nieuwe daling van respectievelijk 3 en 7 percent.

Ook pro-EU kamp vooruit

De euroscepticus Nigel Farage ziet zijn ‘Brexit Party’ met rasse schreden vooruitgaan. Op een maand tijd werd de score van zijn partij meer dan verdubbeld. Volgens een bevraging van de website ConservativeHome zou zelfs 62% van de Conservatieve partijleden van plan zijn om op ‘Brexit Party’ te stemmen. Slechts 23% van hen zou eind deze maand op de eigen partij stemmen. Met 34% steekt de eurosceptische ‘Brexit Party’ met kop en schouders boven de rest uit.

De Liberaal-democraten zouden op nog eens 5% extra stemmen kunnen rekenen ten opzichte van zo’n maand geleden. Met 12% worden zij de derde partij, achter Farage en Labour. Zij zijn de populairste partij die expliciet een nieuw referendum vraagt om Brexit ongedaan te maken.