Opnieuw zijn een hele reeks rechtse persoonlijkheden van Facebook en Instagram verbannen. Het gaat onder meer om Alex Jones, Paul Joseph Watson, Laura Loomer en Milo Yiannopoulos. Ook de zwarte sekteleider Louis Farrakhan werd verbannen.

Facebook heeft opnieuw verschillende rechtse persoonlijkheden van haar platformen Facebook en Instagram verbannen. Het gaat onder meer om complotdenker Alex Jones van Infowars, YouTube-ster Paul Joseph Watson – die tevens bijdragen levert aan Infowars, journaliste en activiste Laura Loomer en provocateur en voormalig Breitbart-medewerker Milo Yiannopoulos. Daarnaast werd ook sekteleider Louis Farrakhan van het zwart-supremacistische Nation of Islam verbannen. Farrakhan deed in het verleden een aantal antisemitische uitspraken.

Infowars volledig verboden op Facebook-platformen

Infowars wordt het strengst behandeld. Facebook en Instagram zullen alle inhoud die te maken heeft met Infowars – ook als deze door een andere pagina wordt geplaatst – verwijderen. Het gaat om video’s, radio-uitzendingen en artikels. Groepen die verbonden zijn met de persoonlijkheden of evenementen die hen promoten zullen ook verwijderd worden.

De persoonlijke accounts van Farrakhan, Loomer, Watson, Yiannopoulos en Jones werden allemaal afgesloten. Het ziet er naar uit dat gebruikers nog altijd inhoud met betrekking tot deze persoonlijkheden kunnen delen. Enkel inhoud die direct met Infowars te maken heeft werd volledig verboden.

“Autoritair”

“Het nieuws is waar. Ik ben verbannen door Facebook. Kreeg geen reden. Ik heb geen van hun regels overtreden”, schrijft Watson op Twitter. “In een autoritaire samenleving die gecontroleerd wordt door een handvol Silicon Valley-reuzen, moet alle dissidentie worden uitgewist.”

“We hebben altijd personen of organisaties verboden die geweld en haat promoten of er zich mee bezighouden, ongeacht hun ideologie. Het proces voor het evalueren van potentiële overtreders is uitgebreid en het is wat ons ertoe heeft gebracht om deze accounts vandaag te verwijderen”, klinkt het bij Facebook.