Theresa May (Con.) en Labour-leider Jeremy Corbyn zagen hun partij afgestraft worden in de lokale verkiezingen van donderdag. May ziet in het slechte resultaat een duidelijke boodschap van de Britten naar het Britse parlement. In een bijdrage in de Britse krant The Daily Mail doet ze dan ook een nieuwe oproep naar de oppositie: “Let’s do a deal”. Mogelijk zouden de Conservatieven nieuwe toegevingen doen bij de onderhandelingen volgende dinsdag.

De Conservatieve Partij verloor donderdag meer dan duizend zetels in lokale besturen. Ook Jeremy Corbyn zag zijn partij Labour lokaal krimpen met 81 zetels, in een verkiezing waar de oppositie klassiek honderden zetels wint. De Britten stemmen duidelijk uit frustratie tegen de politieke chaos, die Brexit nu al meer dan twee jaar veroorzaakt. De deadline voor het vertrek van de Britten uit de Europese Unie werd inmiddels al meermaals verlengd, nadat het parlement verschillende deals wegstemde.

Brexit met of zonder douane-unie?

Met de afstraffing bij de lokale verkiezingen en met Europese Parlementsverkiezingen voor de deur, neemt de Brexit-soap een zoveelste wending. Premier May doet vandaag in een bijdrage in The Daily Mail een nieuwe oproep naar de oppositie om een deal te bereiken. “Laten we naar de kiezer luisteren en onze verschillen aan de kant schuiven, let’s do a deal”, klinkt ze vastberaden.

Ook bij andere kopstukken van de Tories lijkt de Brexit-koorts te zijn gestegen na de slechte verkiezingsuitslag. Zo zei de leider van de Schotse Conservatieven aan Reuters dat een deal met Labour de komende dagen zou bereikt worden.

Er zouden ook nieuwe toegevingen van de Conservatieven komen, waaronder een tijdelijke douane-unie tot aan de nationale verkiezingen in 2022. Voorstanders van een harde Brexit staan echter niet te springen voor dat scenario. Zij willen dat Groot-Brittannië zonder inmenging van de EU handelsakkoorden met andere landen kan sluiten. Voor Labour daarentegen bleek de douane-unie een absolute must in de onderhandelingen.

Lees ook:

Brexit blijft floppen: 4 alternatieve scenario’s – alweer – weggestemd

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken