Het NGO-schip Mare Jonio werd door de Italiaanse autoriteiten in beslag genomen, nadat het probeerde het verbod op migrantenvervoer van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) te omzeilen. 

De bemanningsleden worden ervan beschuldigd “illegale migratie te bevorderen”. Het schip probeerde vrijdag heimelijk in Lampedusa aan te meren. De dag daarvoor had het schip 30 migranten – die in een rubberen boot zaten – opgepikt in de ‘Search and Rescue’-zone voor de Libische kust.

Salvini: “Laatste reis. Doei doei”

De Mare Jonio van de Italiaanse NGO ‘Mediterranea Saving Humans’ contacteerde daarop de Italiaanse autoriteiten, maar kreeg van hen de opdracht contact op te nemen met de Libische kustwacht. De Mare Jonio weigerde dit en probeerde daarop Lampedusa te bereiken.

Toen het schip Lampedusa naderde werd het geënterd door twee schepen van de Guardia di Finanza. Daarop zouden de autoriteiten “onregelmatigheden” aan boord van het schip gevonden hebben. Vervolgens werd het schip in beslag genomen. De NGO reageerde verbaasd op de aankondiging. Men onderzoekt nu of men de Italiaanse regering kan aanklagen voor ‘ontvoering’.

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) schreef op Twitter: “Dit is hun laatste reis. Geblokkeerd en in beslag genomen. Doei doei.”