Bij een IS-aanslag op een militair trainingskamp in Sebha, in het olierijke zuiden van Libië, zijn negen doden gevallen. Dat meldt de nieuwsdienst Reuters. Het kamp maakt deel uit van het Libische Nationale Leger van bevelhebber Khalifa Haftar. In de aanslag werden negen soldaten gedood. Er vielen ook zestien gewonden.

Zaterdagochtend was het militair trainingskamp van generaal Haftar het doelwit van een terroristische aanslag van IS. De jihadistische groep heeft minstens negen soldaten van het Libische Nationale Leger gedood, onder meer tijdens de bestorming van een gevangenis in het kamp. IS-strijders hebben één van de soldaten onthoofd. De andere slachtoffers werden volgens de lokale burgemeester “afgeslacht” of doodgeschoten. Er zouden ook gevangenen bevrijd zijn geweest.

Islamitische Staat nog niet verslagen in het verdeelde Libië

Het militair trainingskamp bevindt zich in de stad Sebha, in het zuiden van Libië. De olievelden in die regio worden gecontroleerd door het Libische Nationale Leger van bevelhebber Khalifa Haftar. Haftar en zijn strijdkrachten zijn verbonden aan de oostelijke regering in Tobroek en kunnen op sympathie van Amerikaans president Donald Trump rekenen. In de noordwestelijke hoofdstad Tripoli zetelt de door de VN erkende regering van Fayez al-Serraj. Zo’n maand geleden gaf Haftar zijn soldaten het bevel om Tripoli te veroveren. De slag om de hoofdstad van het verdeelde land blijft vooralsnog onbeslist.

Islamitische Staat blijft dus ook vandaag nog actief in het zuiden van Libië. De afgelopen maanden vonden daar al meerdere door IS opgeëiste aanslagen plaats. Vorige week dook ook een recent gemaakte video op waarin Aboe Bakr al-Baghdadi, de leider van de jihadistische terreurgroep, te zien is. Daarmee werden de geruchten over diens dood de kop ingedrukt