De Nederlandse staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) stapt op nadat een rapport over criminaliteit bij asielzoekers de meest ernstige feiten – verkrachtingen, kindermishandeling en (poging tot) moord of doodslag – leek te verdoezelen.

De Nederlandse staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) stapt op nadat een rapport over criminaliteit bij asielzoekers de meest ernstige feiten leek te verdoezelen. Zo werden feiten als verkrachtingen, kindermishandeling en (poging tot) moord of doodslag in het rapport weggemoffeld onder de vage noemer ‘overige’.

“Mijn verantwoordelijkheid”

“Dat de cijfers op deze wijze gerapporteerd zijn, valt onder mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid”, zei Harbers dinsdag in de Tweede Kamer. “Niet alleen ben ik daarvoor in staatsrechtelijke zin verantwoordelijk, ik voel me daar verantwoordelijk voor.” Harbers blijft wel benadrukken dat de cijfers niet opzettelijk verdoezeld werden.

Nochtans zouden ambtenaren op het ministerie van Justitie en Veiligheid meermaals aan de alarmbel getrokken hebben en erop gewezen hebben dat het rapport tot vragen zou leiden. Harbers werd hiervan naar eigen zeggen maandagavond op de hoogte gesteld. “De zorgen zijn besproken, maar uiteindelijk niet aan mij voorgelegd”, klinkt het.

Volgens Harbers wilde hij met het rapport juist voor meer openheid zorgen, om het draagvlak voor het migratiebeleid te behouden. “Dat streven is verkeerd uitgepakt, waarbij de Kamer verkeerd is geïnformeerd”, aldus Harbers. “[…] Ik heb de rapportage goedgekeurd. Ik had zeker op dit punt moeten doorvragen.”