Nederland: SP zet EU en Timmermans bikkelhard voor schut

0
3021

Ook in Nederland wordt binnenkort gestemd. Onze Noorderburen zullen op 23 mei hun aandeel in het Europees parlement verkiezen. En de radicaal-linkse SP heeft in dit kader vandaag een spotje gelanceerd dat wel heel hard uithaalt naar de huidige EU. Centraal staat een EU-machtspoliticus, die wel erg veel gelijkenissen vertoont met de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA).

Foto: Twitter Timmermans. Een recente foto van de Nederlandse Eurocommissaris.
Foto: Twitter Timmermans. Een recente foto van de Nederlandse Eurocommissaris. Lijkt verdacht veel op Hans Brusselmans.

Ook in Nederland is de kiescampagne gestart. En de uiterst linkse SP (het best te vergelijken met de PVDA hier) heeft haar tanden gezet in concurrent PvdA (verwarrend genoeg het best te vergelijken met de sp.a in Vlaanderen). In een bijtende televisieclip wordt bikkelhard uitgehaald naar de EU in haar huidige vorm, de Europese Commissie, het Europese volkslied en eurocraten zoals Guy Verhofstadt (Open Vld) en Jean-Claude Juncker (EVP). Maar de grote kop van jut is Europees Commissaris voor Betere Regelgeving Frans Timmermans (PvdA), in het clipje nauwelijks verholen neergezet als ‘Hans Brusselmans’. Voor de SP is hij immers dé belichaming van de elitaire, wereldvreemde eurocraat die in Brusselse paleizen, omringd door decadentie, alles boven de hoofden van de burgers in Nederland, Frankrijk, België… wil beslissen.

PS-allegorie van Frans Timmermans: “Hij wil meer. Meer! Want Hans doet het niet voor de kruimels!”

In de drie minuten durende clip zien we een politicus rondgereden worden in een limousine tot hij afgezet wordt bij wat lijkt op een herenhuis in Straatsburg. “Dit? Dit is Hans. Hans Brusselmans. Hans wil één Europese superstaat. Eén groot en machtig Brussel. Dat heerst over heel Europa. Groot, groter, grootst. Dat is het motto van Hans”, zo luidt een sarcastische voice-over. “Waarom zou je die boerenpummels zelf laten beslissen? Ook als de Fransen en de Nederlanders zijn Europese grondwet afwijzen, vindt Hans met zijn maatjes in Brussels steeds weer een manier om die alsnog door te duwen.”

Terwijl ziet de kijker hoe de Frans Timmermans-lookalike ‘thuis’ aangekomen zijn schoenen en broek aftrekt om comfortabeler rond te lopen tussen de schilderijen van Juncker en Verhofstadt. Voor zijn haardvuur zittend verbrandt ‘dhr. Brusselmans’ argeloos referendumresultaten uit allerlei landen. “Hans en zijn maatjes cashen 30.000 euro. Per maand! Dat is toch heerlijk!”, luidt de voice-over verder snijdend terwijl ‘Brusselmans’ grote stukken taart met Nederlandse nationale kleuren in zijn mond steekt. “Hij wil meer. Meer! Want Hans doet het niet voor de kruimels!”

In tegenstelling tot meer reguliere linkse partijen heeft de SP in Nederland zich altijd al wat eurosceptisch opgesteld. En dat is niet het enige waarin de SP een bijzonder eendje is. SP-voorzitster Lilian Marijnissen (33) zei in februari nog via NPO1 nog dat arbeidsmigratie strenger moest geregeld worden. En dat de open grenzen in Europa een probleem zouden zijn. “Voor mensen die als arbeidsmigrant naar Nederland komen, moeten we het strakker reguleren”, aldus Marijnissen toen. “Het probleem ligt bij de open grenzen die we in Europa hebben.”