Naast de resultaten van de partij zijn ook de individuele resultaten van de verschillende kandidaten van belang. De reden? Hoe meer stemmen, hoe meer intern gewicht, iets waar ook N-VA-voorzitter Bart De Wever impliciet naar verwees toen hij stelde dat Tom Van Grieken ‘de baas’ was geworden van zijn partij. Immers, de Vlaams Belang-voorzitter doet het met een penetratiegraad (aantal voorkeurstemmen gedeeld door het aantal geldige stemmen binnen een kieskring) van 10,57 procent beter dan Filip Dewinter (8,25 procent), zo berekende nieuwswebsite Newsmonkey.

Hoewel de N-VA in totaal de verkiezingen verloor, kregen verschillende kopstukken zeer veel stemmen. Partijvoorzitter De Wever haalt zo bijvoorbeeld in Antwerpen een penetratiegraad van 21,34 procent. Enkel Theo Francken in Vlaams Brabant (17,79 procent), christendemocrate Hilde Crevits (16,38 procent) en Jan Jambon (16,25 procent) – eveneens in Antwerpen – komen in de buurt. Ter vergelijking: Sander Loones (5,47 procent), Matthias Diependaele (3,76 procent) en Johan Van Overtveldt (2,46 procent) scoren veel slechter.

Bij overwinnaar Vlaams Belang is Van Grieken de onbetwiste stemmenkampioen. Zo kan hij op 10,57 procent van de stemmen rekenen. Filip Dewinter (8,25 procent), Guy D’haeseleer (5,76 procent) en Dries Van Langenhove (5,69 procent) volgen op afstand. Voor het Europees Parlement, hetgeen een kieskring over geheel Vlaanderen hanteert, zette Gerolf Annemans met 207.000 stemmen een mooie score neer.

Ook opvallend: nieuwkomer Tom Vandendriessche behaalde bijna 70.000 voorkeursstemmen op de EP-lijst, op een onverkiesbare plaats dan nog (eerste opvolger). Dat is een pak meer dan de (verkozen) nummers twee en drie op de EP-lijst zijnde respectievelijk Patsy Vatlet en Filip De Man.

Crombez zet sterke score neer in #VK19

Voor de christendemocraten heeft Hilde Crevits met een penetratiegraad van 16,38 procent de meubelen kunnen redden. Voorzitter Wouter Beke doet het met 8,46 procent slechter in Limburg. Koen Geens kan in Vlaams Brabant – tegenover Maggie De Block, Francken en Van Langenhove – met 6,66 procent een deftige score neerzetten. Hendrik Bogaert (6 procent), Pieter De Crem (3,62 procent) en Peter Van Rompuy (3,56 procent) doen het veel slechter volgens de berekeningen van nieuwswebsite Newsmonkey.

Bij de liberalen is Alexander De Croo, ook al is/was voorzitter Gwendolyn Rutten de kandidaat-premier van de partij, de onbetwiste kopman. Zo haalt de liberale sterkhouder een penetratiegraad van 8,04 procent. Rutten (6,39 procent), De Block (5,92 procent) en Vincent Van Quickenborne (5 procent) moeten met minder tevreden zijn.

Crombez, die nochtans regelmatig kritiek kreeg op zijn ‘onbeholpen’ communicatiestijl, is het lichtpuntje van zijn partij met 6,9 procent. Verder doet Kamerfractieleider Meryame Kitir het met 5,73 procent in Limburg niet slecht. Naast nieuwe lijsttrekkers, zoals bijvoorbeeld de jeugdige Conner Rousseau (1,77 procent), laten vooral gevestigde waarden zoals Caroline Gennez (2,33 procent), Bruno Tobback (2,75 procent) en Freya Van den Bossche (1,67 procent) het volgens de berekeningen van nieuwswebsite Newsmonkey afweten.

Opvallend – en een resultaat waar Crombez zich aan kan optrekken – is dat Groen-voorzitster Meyrem Almaci niet bij hem in de buurt komt. Zo kan de ecologiste maar op een penetratiegraad van 4,48 procent rekenen. Kristof Calvo, ook al ging deze naar eigen zeggen Jan Jambon opeten, doet het met 3,39 procent slechter.

Lees meer:

Pijnlijke boemerang: Jambon eet Calvo op