Naast winnaars leverden de Vlaamse verkiezingen ook verschillende verliezers op namelijk N-VA (-7,1 procent), CD&V (-5,1 procent), sp.a (-3,6 procent) en Open Vld (-1,1 procent). Vooralsnog lijkt de voorzittersstoel van noch Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, noch CD&V-voorzitter Wouter Beke te wankelen. Bij de N-VA staat men dan weer – dixit Ben Weyts“als één groot stevig blok achter [De Wever], en dat blijft zo”.

Gisteren behaalden de christendemocraten, die ooit oppermachtig waren in Vlaanderen, hun slechtste score ooit. Zo zakt de partij Vlaams naar 15,4 procent, een verlies van 5,1 procent. Beke – al negen jaar CD&V-voorzitter – had zich “de uitslagen anders ingebeeld”. “Als deze resultaten geen pijn zouden doen, zou ik mijn partij niet graag zien”, citeert Het Laatste Nieuws de christendemocraat.

Hoewel Beke zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor de verkiezingsnederlaag, stapt hij (voorlopig) niet op. “Er komen sowieso voorzittersverkiezingen in de partij. Dat hadden we ook al zo afgesproken, de timing bekijken we in de komende periode, klinkt het bij de Limburger. Meteen ontslag nemen is momenteel niet aan de orde. “Er is mij uitdrukkelijk gevraagd dat niet te doen”, klonk het bij de christendemocraat.

Positie Rutten en De Wever niet ter discussie

Hoewel de N-VA de grootste partij blijft, verloor ze gisteren fors. Zo moesten de Vlaams-nationalisten Vlaams 7,1 procent prijsgeven en blijven ze op 24,8 procent steken. De positie van De Wever staat evenwel niet ter discussie. “Bart De Wever is de meest geknipte persoon om de partij te leiden. We staan als één groot stevig blok achter hem, en dat blijft zo”, laat Ben Weyts tegenover BELGA optekenen. De Wever zelf is naar eigen zeggen onthecht. “Ik klamp mij aan niets vast. Ik ben bijzonder onthecht, voor mij gaat het nu niet over postjes”, citeert VTM NIEUWS de N-VA-voorzitter.

Ook het voorzitterschap van Gwendolyn Rutten staat – dixit Open Vld-kopstuk Maggie De Block – niet ter discussie. Sven Gatz evenwel klinkt iets kritischer. “Alles is voorwerp van de kritische analyse die nu zal volgen”, laat hij tegenover BELGA optekenen. Wat eveneens meespeelt: de liberalen krijgen – in vergelijking met de andere verliezers – maar lichte tikken.

ADVERTENTIE