De Amerikaanse staat Missouri heeft vrijdag een wet aangenomen die abortus verbiedt na acht weken zwangerschap. Een uitzondering wordt gemaakt voor medische noodgevallen, maar niet voor gevallen van incest en verkrachting. Eerder deze week voerde de staat Alabama een volledig verbod in op abortus, tenzij het leven van de moeder in gevaar is of de foetus een dodelijke afwijking heeft. In beide staten kwam fel protest tegen de nieuwe wetten. De ‘American Civil Liberties Union‘ heeft al aangekondigd naar de rechtbank te zullen stappen.

De strenge abortuswet werd vrijdag met 109 stemmen goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden van de staat Missouri. Er waren 46 tegenstemmen. Nu ligt de nieuwe wet ter ondertekening op de tafel van Republikeins gouverneur Mike Parson. Naar alle verwachting zal hij zijn goedkeuring geven. Op Twitter loofde de Republikein deze week nog het dalend aantal abortussen in zijn staat onder conservatief leiderschap.

Fel protest tot in de rechtbank

De nieuwe wet verbiedt abortus in Missouri na acht weken zwangerschap, behalve in geval van medische noodgevallen. Artsen die toch een abortus uitvoeren na acht weken riskeren tot 15 jaar gevangenisstraf. Vrouwen zijn daarentegen niet strafrechtelijk aansprakelijk. Tegenstanders van de strenge abortuswetgeving hebben vooral kritiek op het feit dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor incest of verkrachting.

In de staat Alabama werd eerder deze week zelfs een volledig verbod op abortus ingevoerd. Er geldt wel een gelijkaardige uitzondering in geval het leven van de moeder in gevaar is of de foetus een dodelijke afwijking heeft. Democratisch presidentskandidaat Elizabeth Warren – een felle tegenstander van de nieuwe wetten – wil in de toekomst abortus op federaal niveau regelen, in plaats van het over te laten aan de 50 Amerikaanse staten. De progressieve NGO ‘American Civil Liberties Union‘ kondigde al aan naar de rechtbank te zullen stappen tegen de strenge abortuswetten.