In een uitgelekte e-mail van N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt blijkt dat N-VA na de verkiezingen alsnog rekeningrijden zou willen doorvoeren. Dat meldt De Morgen“De volgende regering zal van dit dossier prioritair werk maken”, klinkt het onder meer in de mail. Nochtans voerde N-VA rekeningrijden enkele weken geleden nog af wegens een gebrek aan draagvlak bij de bevolking.

Het systeem van rekeningrijden, ook wel kilometerheffing genoemd, werd vorige zomer voorgesteld als een plan om het probleem van de eindeloze files in ons land tegen te gaan. Op bepaalde verkeersknooppunten of routes zouden mensen een bepaald tarief per kilometer moeten betalen. Tijdens piekuren, zoals de ochtendspits en de avondspits, zou die heffing hoger zijn dan tijdens niet-piekuren.

Toch nog rekeningrijden?

Al snel kwam er veel kritiek op de maatregel. Zo zou het een nieuwe “pestbelasting” zijn voor werkende mensen, aldus Vlaams Belang. Ze zetten een campagne op om te verhinderen dat het rekeningrijden zou worden doorgevoerd en kregen daarbij steun van Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk lijstduwer voor N-VA. Met succes: rekeningrijden belandde begin april in de politieke diepvries.

Maar het plan zou wel eens sneller ontdooid kunnen worden van vele mensen denken. Ondanks het feit dat N-VA het plan enkele weken geleden nog annuleerde wegens een gebrek aan draagvlak bij de bevolking, lijken ze toch te willen doorzetten met het plan van rekeningrijden. Dat blijkt uit een uitgelekte e-mail van Anneleen Van Bossuyt, N-VA-lijsttrekker in Oost-Vlaanderen.

(Lees verder onder de foto.)
Foto: De Morgen
Foto: De Morgen

“Wij gaan nog steeds akkoord met het principe van rekeningrijden”, klinkt het onder meer in de e-mail. “De volgende regering zal van dit dossier prioritair werk maken. Waar we bijvoorbeeld aan kunnen denken is om de drukke verkeersassen en knooppunten rekeningrijden in te voeren om zo het systeem eerst te kunnen testen naar de effecten.”

“Ons standpunt is niet gewijzigd”, reageert Van Bossuyt aan SCEPTR. “We keren ons nog steeds tegen een kilometerheffing die neerkomt op een belastingverhoging en leggen die niet op tafel. Waar we wél werk van moeten is de vraag hoe we files kunnen vermijden. Dat, het prioritair werk maken van het verminderen van de files, is ook wat er in het tweede gedeelte van de mail staat. Dat men nu campagne op deze wijze voert is zeer jammer.”