Volgens Turnitin, een webapplicatie die studenten en academici gebruiken om “correct bibliografisch te refereren”, bevat het nieuwste werk van ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en zijn rechterhand Joren Vermeersch – genaamd ‘Migratie in 24 vragen en antwoorden’ – geen enkele significante hoeveelheid plagiaat. De databank vergeleek ook het werk van de Luikse onderzoeker Jean-Michel Lafleur. Die laatste beschuldigde Francken vorige week van plagiaat en schreef zelf het gelijkaardig getitelde boek ‘Migratie in België in 21 vragen en antwoorden’. SCEPTR kon de bevindingen inkijken nadat ze werden vermeld door Vermeersch via zijn Facebook-pagina. De controle werd door een ‘bevriende professor’ uitgevoerd. 

Foto: RR. Er is geen enkele significante hoeveelheid plagiaat te vinden in het nieuwste werk van Francken op basis van een Turnitin-controle.

Wie Turnitin een zogenaamd ‘originaliteitsrapport’ laat opmaken op basis van Franckens en Vermeersch’ nieuwste boek zal zien dat het werk – uitgegeven bij Doorbraak Boeken en nu reeds toe aan de derde druk – slechts in het geval van twee bronnen en amper in mate van 1 procent te beschuldigen is van het zonder bronvermelding gebruik maken van andermans schrijven. Al is ‘andermans’ in deze context niet echt het juiste woord. De twee andere bronnen zijn immers ‘www.theofrancken.be’ en ‘theotuurt.wordpress.com’, de respectievelijke website en blog van ex-staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken. Al de andere bronnen krijgen de niet-significante score van <1%, of minder dan één percent gelijkenis. Het werk van professor Lefleur (Universiteit Luik) staat zelfs niet in de lijst, zo blijkt uit de controle die SCEPTR kon inkijken.

Top-adviseur Francken: “Ik kijk uit naar excuses en rechtzetting van Apache en De Tijd”

“Kijk eens aan! Ons nieuwe boek werd door de anti-plagiaat-machine ‘Turnitin’ van KULeuven gehaald. Wat blijkt? Exact 0% overeenkomst met het werk van die Waalse prof. NUL PROCENT!”, zo schrijft Vermeersch in een update op zijn Facebook-pagina. De communicatie-adviseur van Francken en eerste Kameropvolger in West-Vlaanderen liet “een bevriende professor” de check uitvoeren, zo vertelt hij aan SCEPTR. Turnitin bewijst […] dat wij alle bronnen in ons boek correct geciteerd hebben.”

De rijzende ster binnen de N-VA heeft echter weinig goeie woorden over voor de media de ‘het nieuws’ aan het licht brachten. “Ik kijk uit naar de excuses van deze aandachtszoeker en nog meer naar de rechtzettingen (en excuses!) van de nieuwsmedia die deze laster verspreidden ZONDER ons te contacteren en ZONDER enig onderzoek, wat lijnrecht indruist tegen alle basisregels van de journalistieke deontologie: Apache en De Tijd.”

Aan SCEPTR laat Vermeersch weten de recente berichtgeving en loze beschuldigingen vanwege Lafleur ernstig te nemen. “Ik zit hier zwaar mee in mijn maag en overweeg nog steeds een klacht”, aldus nog Vermeersch. “Verder mag ik hopen dat de media die deze laster even gretig verder verspreidden op hun sites en Facebook eveneens een rechtzetting publiceren: Het Nieuwsblad, HLN, De Morgen en Knack. Bedankt aan iedereen die het vertrouwen in ons behouden heeft in deze zoveelste beschadigingsoperatie (er zullen er nog komen…). Ondertussen zijn we overigens al in derde druk gegaan. Het gaat hard!”

Kijk eens aan! Ons nieuwe boek werd door de anti-plagiaat-machine 'Turnitin' van KULeuven gehaald. Wat blijkt? Exact 0 %…

Publiée par Joren Vermeersch sur Samedi 4 mai 2019