Mohamed Rebei, dat is de Tunesiër die op 23 maart 2017 flink wat paniek veroorzaakte door aan hoge snelheid over de Meir in Antwerpen te racen en later een riot gun en legerpak in zijn koffer bleek te hebben, is veroordeeld door de rechtbank. Hij krijgt een celstraf van 15 maanden, 7.000 EUR boete en een rijverbod van 1 jaar. De aanklacht was niet terreurgerelateerd, maar betrof bezit van verboden wapens en verdovende middelen, heling en rijden onder invloed. Dat brengt de Gazet Van Antwerpen.

Het openbaar ministerie vorderde op een vorige zitting, eind april, twee jaar effectieve gevangenisstraf, een boete en een rijverbod van drie maanden tegen Rebei. De correctionele rechtbank legde finaal echter een celstraf van 15 maanden op, naast een boete van 7.000 EUR en een jaarlang rijverbod. De kameraad van Rebei die hem de drugs had verkocht krijgt 3 maanden celstraf.

Rebei veroorzaakte nationale paniek na race op Meir, maar moet nu naar de cel

Rebei veroorzaakte op 23 maart 2017 nationale paniek. Een jaar en een dag na de 22/03-aanslagen racete hij met zijn wagen aan hoge snelheid door de Meir. Men dacht al snel aan terreur, maar nadat een snelle-responsteam de man kon vatten na samenwerking met patrouillerende soldaten, bleek langzaamaan een andere verklaring duidelijk. Rebei, onder invloed van drank en drugs, was blijkbaar in een zoektocht naar zijn vriendin “per toeval op de Meir verzeild was geraakt”. De riotgun die in zijn koffer werd gevonden was een oud, gedemonteerd model, dat Mohamed zou gekregen hebben en ging doorverkopen.

De politie vond in de koffer ook legerkleding, een airsoftwapen en dolken. Verder vonden de speurders een laptop en gestolen identiteitskaarten. Hierdoor ging de raadkamer, in tegenstelling tot het federaal parket, een hele poos uit van een terreurmotief. Aanvankelijk werd bericht ook door VTM dat Rebei bij de diensten zou bekend staan als geradicaliseerde moslim, maar hij bleek bij het Franse gerecht enkel bekend te staan wegens verboden wapenbezit. Na finaal onderzoek bleek dan toch geen sprake van terrorisme.

Lees ook het artikel uit 2017:

Mogelijke terreuraanslag verijdeld in Antwerpen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken