Deze ochtend daagde slechts 26,27% van de Vlaamse cipiers op om te werken. Dat vertelt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen, aan BELGA. Opvallend, in de Waalse gevangenissen zijn beduidend meer cipiers aan de slag: 35,60 procent. Men staakt omwille van een personeelstekort en een veiligheidssituatie die “te wensen overlaat”.

Volgens informatie van BELGA zijn in de gevangenissen in Vlaanderen amper cipiers aan de slag. Het detentiecentrum in Brugge moet zichzelf zelfs behelpen met slechts 10,11 procent van haar cipiers. Ook in de gevangenissen van Hasselt (18,97%), Leuven Centraal (17,65%), Leuven Hulp (10,53%), Oudenaarde (22,22%), Tongeren (20%) liggen de bezettingen onder de 25 procent. In andere gevangenissen is de aanwezigheid iets beter. Het is echter vooral in Wallonië waar men actiever is.

Waalse cipiers werken meer: In Hoei zelfs bijna iedereen aan het werk

De gevangenis van Antwerpen heeft bijna de helft van haar cipiers met een bezettingsgraad van 44,74%. En ook in Beveren (32,26%), Dendermonde (31,25%), Gent (43,33%), Hoogstraten (26,67%), Ieper (40%), Merksplas (42,86%), Turnhout (26,92%) en Wortel (48%) mag men rekenen op wat meer cipiers. Afgelopen nacht waren 38 agenten aanwezig om het werk te verlichten, deze ochtend reeds 85.

In Franstalig België echter, was deze ochtend gemiddeld 35,60 procent van de medewerkers aan de slag. In Sint-Gillis werkte men het minst, met een bezetting van 10,26%. En ook in Vorst heeft men maar een bezetting van 12,82%. In Bergen – waar een honderdtal cipiers deze morgen actie voerde – steeg dat aandeel evenwel reeds tot 17,65% en in Hoei is zelfs bijna iedereen aan de slag met 85,71% actieve cipiers. Niettemin is de politie opgetrommeld in onder meer Vorst, Berkendael, Saint Hubert, Lantin, Bergen en Paifve om het neergelegde werk terug op te nemen.

(Lees verder onder de tweet.)

De vakbonden gingen dinsdag van start met hun staking. Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD lichtte gisteren – eveneens aan BELGA – toe waarom men staakt. “We hebben een evaluatie gedaan van vijf jaar Geens (Koen Geens, Justitieminister voor CD&V, red.), en daaruit blijkt dat wat de minister beweert, niet overeenkomt met de realiteit”, luidde het. Het personeelstekort zorgt naar verluidt voor een achterstand van de op te nemen vakantiedagen en verder zou de veiligheid ‘te wensen overlaten’. “Ik veronderstel dat de man in de straat ervan uitgaat dat de gevangenissen veilig zijn en dat wie daar binnen zit niet naar buiten kan. Maar in sommige gevangenissen laat de beveiliging te wensen over.”