Bij bepaalde leden van de Midden-Oosters christelijke gemeenschap in Mechelen – 5.000 man sterk – heeft Open Vld, de partij van burgemeester Bart Somers afgedaan. Somers heeft namelijk twee weken voor de verkiezingen in oktober een monument – “iets abstracts, iets concreet, dat kan een standbeeld zijn, dat kan een kunstwerk zijn, dat is wat jullie moeten beslissen” beloofd. Maar hier is tot vandaag nog geen beweging in gekomen. Een valse belofte om stemmen uit de gemeenschap te ronselen, klinkt het bij ontevredenen. Het kabinet van Somers wenst niet formeel te reageren. 

Jakob Kurum, een Vlaams-Chaldeeuwse activist binnen de gemeenschap van circa 5.000 Oosterse christenen in Mechelen, heeft het gehad met burgemeester Bart Somers (Open Vld). In een Facebookpost klaagt hij aan dat de liberale burgervader schaamteloos stemmen zou hebben geronseld bij zijn gemeenschap. Dit met behulp van een valse belofte rond een apart monument ter nagedachtenis aan de genocide van de Assyriërs/Chaldeeërs/Arameeërs en ten ere van hun moderne gemeenschap vandaag. En de steun van Kurums gemeenschap kan tellen, want met 86.000 inwoners in totaal, zijn de duizenden stemgerechtigde Oosterse christenen niet zonder impact in Mechelen.

“We zijn nu mei, van een monument voor ons is geen sprake”

“De inheemse inwoners van Mesopotamië werden eind jaren ‘80 uit hun thuisland verjaagd. We zaten verwikkeld in de politieke conflicten tussen de Turkse regering en de Koerdische PKK. Ondertussen zijn wij al meer dan 30 jaar trotse Mechelaars, maar uiteraard hechten wij tegelijk nog steeds waarde aan onze eeuwenoude identiteit”, zo schrijft Kurum via Facebook. “Twee weken voor de verkiezingen werd ons een monument beloofd door burgemeester Bart Somers. Vreugde en blijdschap ging door onze gedachten […]. Resultaat: Elisabet [Okmen (Open Vld)] behaalde dankzij onze gemeenschap een zetel in de gemeenteraad.” De belofte werd echter gebroken, meent Kurum.

“We zijn nu mei, enkele dagen na de herdenking van de genocide in 1915, en van een monument is geen sprake”, vertelt Kurum verder aan SCEPTR. “Ik kreeg zelfs te horen binnen mijn gemeenschap dat er geen monument zal komen omdat Somers op de vingers werd getikt door het Turkse consulaat.”

Kabinet Somers: “Geen antwoord is geen antwoord”, maar volgens Oosters-christelijk Open Vld-gemeenteraadslid Okmen werkt men wél aan nieuw monument

Op het kabinet van Somers weigerde men echter de aantijgingen te bevestigen of ontkennen, maar een video die circuleert op sociale media in Mechelse middens lijkt de beschuldigingen van Kurum te bevestigen, of tenminste het bestaan van de belofte. “We moeten in ons Mechelen, ergens centraal, ergens zichtbaar, een monument hebben dat refereert aan jullie [Assyriërs/Chaldeeërs/Arameeërs] waardoor we echt laten zien: Mechelen is een deel van jullie en jullie zijn een deel van Mechelen”, aldus Somers twee weken voor de ‘18-verkiezingen bij een bijeenkomst van de Verenigd Chaldeeuwse Kerk. Even later geeft Somers de aanwezigen mee op wie ze ‘zeker’ moeten stemmen. “Ik hoop dat jullie voor onze lijst stemmen, en als jullie op onze lijst stemmen moeten jullie minstens twee bolletjes kleuren. […] De belangrijkste twee voor jullie zijn Elisabet [Okmen] en Aylin [Eke].”

Bij het kabinet van Somers weigeren ze ondanks dagenlang heen-en-weer getelefoneer en gemail te antwoorden. “Geen antwoord, is geen antwoord”, liet Somers’ woordvoerder Tom Lamberts finaal optekenen door onze redactie. Maar Elisabet Okmen reageerde wél reeds via Facebook en zegt dat er toch zou gewerkt worden aan een monument. “[…] Wat ik opmerk rondom mij is niet de vraag naar specifiek een genocidemonument. Wel is er de vraag naar een monument ter ere van onze gemeenschap, algemener dus”, aldus nog de verkozen Okmen een veertiental dagen geleden. “Dit helpt voor veel, vooral oudere mensen binnen onze gemeenschap, de band met Mechelen te versterken en is een mooi symbool voor onze geslaagde integratie. Iets om trots op te zijn. Deze gesprekken zijn lopende.”

In een reactie aan onze redactie herhaalt Okmen dit: De gesprekken over het monument zijn nog steeds lopende en worden binnenkort definitief. Dus er is geen sprake vanuit het stadsbestuur om deze belofte te breken”, aldus de liberale. “De vertragende factor is het vinden van een ontwerp waarin verschillende groepen mensen zich kunnen vinden – groepen die het niet eens zijn over onze afkomst en dus geschiedenis. En aangezien de huidige voorstellen historische symbolen zijn…”

De lokale hetze komt er nadat burgemeester Somers afgelopen zondag een wake organiseerde voor de slachtoffers van de anti-christelijke aanslag in Sri Lanka. Een goed idee vindt men, maar volgens Kurum en andere critici werd de christelijke achtergrond van de slachtoffers geminimaliseerd terwijl de jihadistische daders louter werden benoemd als “extremisten”, en was de wake “van korte duur”. Dit in tegenstelling tot de Mechelse wake voor de slachtoffers van de anti-islamitische aanslag in Christchurch, Nieuw-Zeeland.

Stille wake 28/04

In het kader van de recente aanslagen in Sri Lanka, nodig ik jullie namens het stadsbestuur van Mechelen uit op de stille wake op zondag 28 april, om 17u op onze Grote Markt.> https://bit.ly/2W3HAQI

Publiée par Bart Somers sur Mercredi 24 avril 2019