Paul Magnette (PS) brak vanochtend in De Zevende Dag een lans voor een nieuwe (centrum-)linkse federale regering. Zelf is hij naar eigen zeggen geen kandidaat voor het premierschap. Als de socialistische familie – PS en sp.a samen – de grootste wordt, zou partijgenoot Elio Di Rupo wél kandidaat zijn. Indien het linkse droomscenario van de PS’er niet lukt, sluit hij ook een samenwerking met de N-VA niet uit. Dan wel liefst zonder een nieuwe communautaire ronde.

“Als de socialistische familie na de verkiezingen de grootste wordt, zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het bij Paul Magnette (PS) in De Zevende Dag. Dat zou ook betekenen dat de socialisten – de PS en de sp.a – de eerste minister leveren. Zelf is de PS’er geen kandidaat, hij trekt op 26 mei de Europese lijst. Ligt de weg naar de Lambermont dan open voor partijgenoot Elio Di Rupo? Dat wil Magnette niet bevestigen, noch ontkennen. “We zullen zien”, aldus de burgemeester van Charleroi.

“Geen begrotingslessen te krijgen van deze regering”

Magnettes droomscenario is een linkse of centrumlinkse federale regering. In de eerste plaats kijkt hij daarvoor naar de ecologisten van Groen en Ecolo. Een samenwerking met N-VA lijkt echter ook niet helemaal onhaalbaar. Hij vreest wel voor een nieuwe communautaire ronde en maandenlange onderhandelingen zoals in 2010 het geval was. “Niemand spreekt vandaag nog over communautaire vragen”, klinkt het bij de PS’er. “Ik wil geen tijd verliezen met de N-VA”.

De PS wil in de eerste plaats inzetten op pensioenen en koopkracht. Ook de 32-urige werkweek is geen taboe voor Magnette. Daarin wordt hij alvast bijgetreden door de socialistische vakbond ABVV. Volgens het Planbureau zouden de plannen van Magnette en co echter alleen maar het begrotingstekort verder aandikken. “We hebben geen begrotingslessen te krijgen van deze regering”, bijt de PS’er van zich af. Of zoals Bart De Wever (N-VA) vijf jaar geleden tegen hem zei: “Show me the money”.