Ondanks hevige protesten en een oproep aan het leger om over te lopen lijkt de situatie in Venezuela op een impasse af te stevenen. De afgelopen dagen had de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido zijn aanhangers opgeroepen om op straat te komen. De socialistische president Nicolas Maduro lijkt vooralsnog van geen wijken te weten. Intussen sluiten de Verenigde Staten een militaire interventie niet uit.

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido had zijn aanhangers opgeroepen om woensdag op straat te komen om president Nicolas Maduro van de macht te verdrijven. Guaido had opgeroepen tot de “grootste mars” in de geschiedenis van Venezuela. Volgens hem kwamen er “miljoenen Venezolanen” op straat in de “laatste fase” van de verdrijving van Maduro. Tegen het einde van de middag keerde het merendeel van hen wel terug naar huis.

Impasse

De situatie in Venezuela lijkt op een impasse af te stevenen. Maduro zit ondanks het protest en de zware economische crisis nog altijd in het zadel. Hoewel Guaido op woensdag een oproep deed aan het leger om hem te steunen, blijft de legerleiding tot nu toe trouw aan Maduro.

Guaido blijft echter strijdvaardig. Volgens hem wordt het protest een werk van lange adem. “Als het regime dacht dat we maximale druk hadden bereikt, kunnen ze zich dat niet eens voorstellen. We moeten op straat blijven”, klinkt het. “Elke dag zullen er protestacties plaatsvinden tot we onze vrijheid hebben bereikt. Ze dachten dat ze ons protest van gisteren konden verstikken en ze hebben gefaald. We zullen op straat blijven tot Venezuela vrij is.”

Trump belooft steun aan Guaido

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) beloofde in een interview met Fox News Guaido te zullen blijven steunen tegen Maduro, de het spel volgens de Amerikaanse president “hard” speelt. “We doen alles wat we kunnen doen, behalve dan, weet je, het uiterste”, zei Trump. “Er zijn mensen die willen dat we het uiterste doen.”

“Het is een ongelooflijke puinhoop. De zaak is zo slecht en zo gevaarlijk. Dus er moet iets gedaan worden”, klinkt het. “Er zal de komende week heel wat gebeuren en eerder dan dat. We zullen zien wat er gebeurt.” De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sluit een militaire interventie niet uit.

De huidige fase van de protesten werd dinsdag ingezet toen Guaido met een 70-militairen een brug in Caracas bezette. Later die avond verscheen Maduro op televisie. Daarin haalde hij stevig uit naar wat hij een “extreemrechtse” couppoging noemde. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo stond Maduro op het punt om naar Cuba te vluchten. Volgens Pompeo werd Maduro echter door zijn Russische bondgenoten overtuigd om te blijven.